– Tidigare har vi haft en liten broschyrturistbyrå, där man kunde köpa fiskekort, men inte mycket mer än så. Nu fick vi tillgång till den här lokalen som har stått tom i några år. Den hade hunnit bli ganska nedgången, men vi såg att det fanns en väldig potential. Med relativt enkla medel har vi fått den i ordning, lagt in nytt golv och målat väggarna, säger Karolina Andersson, nyanställd kulturassistent med fokus på Rejmyre.

Naturligtvis finns kartor och broschyrer, men även lokal konst och regionalt konsthantverk lyfts fram. Hela sommaren visas Olav Lundes fantasifulla skulpturer som ger gamla rostiga maskindelar ett nytt liv. Olav Lunde bor i Finspång, där han är född och uppväxt. Han fick sin konstnärliga idé under en löparrunda i skogen fyra år sedan.

– Vid en gammal ödegård fanns en massa jordbruksgrejer och de påminde om levande väsen. Det var som att de hade en själ, minns han.

Artikelbild

Olav Lunde har skapat sina skulpturer av gammalt skrot. Foto: Sara Segraeus

Mest använder han skrotade maskindelar med lokalanknytning, hämtade hos bönder i trakten.

– En del förstår inte hur mycket gammalt fint maskinmaterial de har! Ibland ringer jag på och frågar om jag får något. Men en del kommer också till mig med grejer. Många har ju en relation till sina gamla maskiner och tycker det är roligare att de lever vidare, säger Olav Lunde.

Butiken har lyckats bli enda återförsäljare av produkter från Björke Vävstuga, utanför Finspång, men säljer även konsthantverk från en flera andra östgötska konsthantverkare så som t ex Norrköpingsdesignern Erika Tubbin och keramikern Helena Kierman. Hon jobbar i 35 olika typer av lera, och gräver själv upp lera i hästhagen hemma i Borensberg. Dessutom tillverkar hon egna glasyrer.

– När mormor och morfar eldar tar jag hand om askan och gör glasyr av den, berättar Helena Kierman.

Artikelbild

Keramik av Helena Kierman. Foto: Sara Segraeus

Hon driver företaget Keramiktorget i Borensberg och har en butik vid Göta kanal. Men hon gläds förstås åt att hennes keramik nu även finns i Rejmyre.

– Det är en fantastiskt fin lokal. Och för mig är det roligt att få en återförsäljare i en ny del av länet, säger Helena Kierman.

Artikelbild

"Snirklig" kallar keramikern Helena Kierman denna serie med mormorsinspirerade muggar som är tunna, men ändå hållbara.

Montrarna knyter fint an till platsen och är gjorda av gamla lådor som tidigare har använts för att frakta glas.

– Eftersom Reijmyre Glasbruk har varit hjärtat i Rejmyre så är det roligt at kunna använda en del v deras historia hos oss, fast i ny form, säger Karolina Andersson.

Artikelbild

Ytan för att exponera konst är generös i den 250 kvadratmeter stora lokalen. Där visas skulptur av Olav Lunde under hela sommaren. Foto: Sara Segraeus

Turistbyrån har hållt öppet under helgerna i maj. En hel del besökare – ortsbor, sommargäster och turister – har redan hittat dit.

– Många nyfikna har varit här och kikat. Det har redan blivit en knutpunkt för att prata Rejmyreminnen. Även nyinflyttade och turister har kommit för att få veta mer om bygden, säger Karolina Andersson.

Artikelbild

Del av Olav Lundes skulptur "Kriget är över". Foto: Sara Segraeus

Turistbyrån har öppet varje dag hela sommaren, fram till Östgötadagarna i början september.