Mycket av diskussionerna kring Phil Collins har på senare år handlat om hans hälsa. 2016 visade han en gång för alla att han var vid liv med den självbiografiska boken "Not dead yet" och en comebackturné med samma namn.

I juni tar turnén honom till Stockholm och Friends arena. Inte helt okända marker för den brittiska rocksångaren, även om det är mer än 14 år sedan han senast spelade i Sverige.

Jag har tillbringat mycket tid i Sverige med Frida, vi var här i ungefär tre till fyra månader och gjorde hennes album. Jag har lite vänner här, berättar Phil Collins.
Artikelbild

| Phil Collins kommer till Sverige med sin "Still not dead yet"-turné. På bilden uppträder han i Philadelphia 2018. Han har under tidigare konserter berättat att han måste sitta ner stora delar för att orka. Arkivbild.

Frida är i det här fallen det ena a:et i Abba, Anni-Frid Lyngstad, och albumet är "Something's going on" från 1982, som Phil Collins var med och producerade.

Genom sin karriär har Phil Collins sålt över 100 miljoner skivor, och varvat solokarriären med sitt band Genesis. Med sig till Stockholm den här gången tar han rocksångerskan Sheryl Crow.

Drack för mycket

Mot mitten av 00-talet började Phil Collins hälsa svikta. Hörseln på det ena örat försämrades och ett nervproblem gjorde det svårare att spela trummor. 2004 och 2005 åkte han på avskedsturné för att sedan pensionera sig.

Jag ville vara hemma med barnen och vara en vanlig pappa. Bara vakna och undra vad jag ska göra den dagen. Livet har en tendens att bli väldigt uppbokat om man gör det här hela tiden, säger Phil Collins.

Men tiden efter den sista spelningen blev tuffare än han först kunde ana. Han började bland annat dricka för mycket, har han uppgett i tidigare intervjuer.

Jag hamnade i dåliga vanor. Samtidigt som jag lad av tog mitt äktenskap slut, min fru och barnen flyttade till Miami och det var tufft på grund av avståndet. Nu har allting blivit bra och jag bor i Miami, säger han.

Spelar klassikerna

Tack vare sina vänner tog han sig upp på benen igen. Hans barn uppmuntrade honom till att göra comeback, och så blev det. Med sig i turnébandet har han sonen Nicholas på trummor.

När det visade sig att Nicholas var så pass bra att han kunde vara med i bandet började jag ta det lite mer seriöst. Barnen var en stor anledning till att jag kom tillbaka, jag insåg att jag borde göra någonting.

TT: Hur är det att arbeta ihop med sin son?

Om jag kunde fixa jobb till alla mina barn vore det fantastiskt, då skulle alla vara ute och resa med mig. Nick har spelat trummor i hela sitt liv, han är verkligen en naturbegåvning. Det har varit perfekt, bandet har tagit in honom och ser efter honom, han gillar att vara med dem och lär sig mycket, säger Phil Collins.

Spelningen på Friends arena kommer inte att göra fansen besvikna, tror han.

Vi kommer att spela de flesta låtar som folk vill höra. Det blir några överraskningar men det är många låtar som folk känner till, säger han.

TT: Hur länge tänker du hålla på?

Jag kan sluta när jag vill. Vi planerar bara lite i taget, det finns ingen stor plan. Vi gör det för att det är kul, säger Phil Collins.