Intresset för andra världskriget, nazismen och motståndsrörelsen har funnits där ända sedan han var liten.

Nu är journalisten och historikern Johan Perwe aktuell med en ny bok i ämnet.

På torsdagskvällen var den tidigare Norrköpingsbon på plats på Antikvariatet för att presentera sitt senaste verk: Livräddare. Bombprästen Erik Perwe på uppdrag i Berlin.

Artikelbild

| Från Norrköping. Johan Perwe är född och uppvuxen i Norrköping men är numera bosatt i Vaxholm.

Boken handlar om Johans morfar, Erik Perwe, som var kyrkoherde vid Svenska Victoriaförsamlingen i Berlin under andra världskriget och som ledde ett illegalt svensk-tyskt nätverk som bistod och gömde förföljda judiska och politiska flyktingar.

– Det här är en idé som jag har haft med mig sedan jag var liten. Min mormor berättade om min morfars alla uppdrag och resor i Berlin under 1940-talet. Det började som godnattsagor och vartefter så har jag fått veta mer om honom och jag kände väl att jag ville reda ut det här, om det bara var en sorts hjälte i släkten eller om det faktiskt var så att han gjorde en insats. Som journalist och historiker ville jag gå till botten med det. Jag ville göra en så saklig och objektiv skildring som möjligt, säger han.

Johan släppte en första bok om sin morfar och hans insatser under andra världskriget redan 2006, men efter det har han fått tillgång till en hel del nytt material.

Han har bland annat kunnat gå igenom sin morfars gamla predikningar. Han har också fått en hel del tips från allmänheten och kunnat ta del av ny forskning.

Artikelbild

| Nyutgåva. Livräddare är en ny uppdaterad version av Bomprästen, som Johan skrev för ett antal år sedan.

Allt det här gjorde att han bestämde sig för att göra en ny uppdaterad utgåva.

– Det är fler kapitel och mycket fler livsöden. Den här boken är mycket mer analytisk och mer fördjupande. Tidigare har den handlat om hjälpverksamheten och människor som hjälpte judar och politiska flyktningar men nu tittar jag även på de som var fientligt inställda till hela den här verksamheten som svenska kyrkan i Berlin bedrev.

Erik Perwe var ett ganska välkänt namn i Norrköping under 1930- och 40-talet. Innan sitt uppdrag i Berlin arbetade han som stiftsadjunkt och präst.

Han engagerade sig i sjömansvården och blev omtalad för att turnera runt i skärgården med en kyrkbåt. 1942 tillträdde han tjänsten som kyrkoherde i Berlin.

Två år senare omkom han när ett plan mellan Berlin och Stockholm sköts ner utanför Falsterbo.

– I somras fick jag reda på att de eventuellt har hittat planet. Då skapar det någon slags nyfikenhet. Det är som att det aldrig tar slut, säger Johan.