Det var alltså 1978 som Östgöta Brass bildades – då som en ungdomsmusikkår för Frälsningsarmen i Östergötland (idag består Östgöta Brass av musiker i alla åldrar). Det innebär att det har blivit dags att fira bandets 40 år och det gör man genom en konsert i Hörsalen lördagen den 13 oktober. Då ska även trumpetaren Magnus Johnsson och Bästa brasset (en ungdomsorkester från Frälsningsarmen i Linköping) delta som gästsolister – dessutom släpper man denna dag en cd som innehåller originalmusik av Anders Beijer, Frälsningsofficer och kårledare i Norrköping.

Dirigent och ledare för Östgöta Brass de senaste 25 åren är Peter Hellman som Folkbladet når på torsdagseftermiddagen.

Hur har Östgöta brass förändrats under dina år som ledare?

Artikelbild

| Nu väntar jubileumskonsert för musikerna i Östgöta brass.

– Vi har blivit äldre men kämpar på, skrattar Peter Hellman som menar att den största utmaningen är att värva nya musiker.

– Vi försöker ju att hålla ihop orkestern även om det blir svårare och svårare för varje år, det är ju inte så många som spelar de här instrumenten som det varit förr. Det är en av orsakerna att vi har ett minibrass (Bästa brasset) med oss på lördag, vi vill att dom ska känna sig välkomna.

Östgöta brass består av cirka 30 musiker som bor runtom i landet. När det gäller repertoaren så har man en stor skål att ösa ur.

– Eftersom vi tillhör Frälsningsarmen finns det en stor repertoar med musik från våra egna kompositörer både här och internationellt, sedan finns ju klassisk musik som vi transkriberat till vår sättning, berättar Peter Hellman.

Hur kommer jubileumskonserten på lördag att se ut?

– Kulturchefen kommer att hålla tal och så kommer vi att få hälsningar från hela världen, Östgöta brass har ju varit en bra plantskola för professionella musiker som gått vidare. Bland annat spelar nu en trombonist i operan i Houston, Texas och han lyckades faktiskt videofilma en hälsning till oss från Plácido Domingo när han sjöng där förra månaden, säger Peter Hellman.

Löradens jubileumskonsert börjar klockan 16 på eftermiddagen och redan nu har man sålt en del biljetter.

– Jag tror vi är uppe i 120 sålda biljetter i förköp så det är bra men det går in fler så vi hoppas att många hittar till Hörsalen på lördag, säger Peter Hellman.