Det säger flyktingarna som ligger bakom utställningen "Se mig i ögonen".

För att ta fram individerna bakom flyktingarna, deras åtskilliga berättelser och personligheter har utställningen "Se mig i ögonen" tagits fram.

I mars 2016 påbörjade KSM-studenterna Mathias Lind och Thor Khodayari, som går trejdje året på på Campus Norrköping, ett projekt som har resulterat i utställningen på Norrköping stadsmuseum.

Artikelbild

Norrköpings stadsmuseum.

Utställningen bygger på sju flyktingars liv. De berättar deras livshistorier, hur det är att vara nyanländ i Norrköping och om detaljer som inte syns i nyhetsrapporteringarna.

– Alla människor har en egen personlig berättelse vilket får folk att förstå varandra och sig själva bättre, säger Mathias Lind.

Omar Makram är en av deltagarna. Han har tagit avstånd från islam vilket är ett allvarligt brott där han kommer ifrån.

– I den del av världen jag kommer ifrån är det kriminellt att vara den jag är, säger han i en inspelad video som besökaren kan se.

Artikelbild

Överblick. Montrarna är fyllda med olika berättelser, sorgsna som glada.

Han kommer från Egypten och anlände till Sverige 2014, han kunde inte stanna i hemlandet på grund av sina tankar, ord och övertygelser.

Omar och de andra flyktingdeltagarna har egna montrar där de berättar sina historier och erfarenheter. I hans monter rullar olika filmer där han pratar om andra ex-muslimer från mellanöstern och vilka motstånd dessa människor möter. Fängelsestraff, avrättning, förföljelse men även våld och diskriminering inom familjen är inte ovanligt för människor som bor i länder utan religionsfrihet.

Artikelbild

Tomt. Här skulle Katis verk suttit, men honutvisades från Svererige till Tyskland innan hon hann verkställa det.

– Dessutom sorgligt och överraskande nog, möter vi även motstånd från vissa människor här i väst, säger ex-muslimen Omar Makram.

Det är ett lärorikt projekt med massor av olika historier att ta del av från olika människor, enligt Mathias Lind.

– Alla ska få komma fram med sina berättelser. Det är så vi bygger broar och förstår varandra, säger Mathias Lind när han förklarar syftet med utställningen.

När Folkbladet får en guidad tur genom de olika montrarna lyser det i ögonen på projektledaren. Det syns att han brinner för det här.

– Jag vill fortsätta jobba med det i framtiden men kanske då i ett annat format, säger han.