Tv-krönika Årets säsong av "Så mycket bättre" har varit en av de bästa tycker jag. För en gångs skull har alla gjort minst en minnesvärd tolkning. I lördags fick Kikki äntligen till det. Hennes röst är inte vad den varit och därför passar upp-tempo-låtarna henne lite bättre tycker jag. Den här lördagen ska alla tolka Sven-Ingvars och jag hoppas att det inte blir dansbandskaraoke av det. Sen är det det slut. Redan nästa lördag visas dock återträffsprogrammet.

Så blev det klart med årets julvärd i SVT som i år blir ett par. Lotta Lundgren och Erik Haag har fått förtroendet och utlovar att tänja på gränserna för formatet. De tänker inte sitta fint i en soffa utan smaska i sig julbord och jag gissar att det inte hade gått att få Erik Haags tv-personlighet att sitta still i en soffa nån längre stund. Jag hoppas dock att det inte blir (som det ganska ofta har varit i deras gemensamma program) att han förminskar henne genom att tramsa när hon försöker säga något vettigt. Jag förstår att humorn bygger på att han är den tramsiga och hon den som har ordning – lite som en storasyster och en lillebror – men det känns inte helt fräscht när hela svenska folket vet att de är ett par. För det går inte att skilja deras tv-personligheter och deras privata kändisskap åt. Det finns inga vattentäta skott mellan yrkesroll och vem man är som människa. Precis som det inte hjälps att man är en mysig byggare i tv om man också visar sig vara misogyn och gränslös.

Ernst drog på torsdagen i gång sitt julstök i TV4. Många ser honom som den ultimata mysmannen och kommer säkerligen hämta inspiration från hans program som sänds i tre delar.

Mer julstök blir det med Mandelmanns. De är TV4:s julmysare som både får en egen julspecial och får vara julvärdar. När deras första program sändes blev de nästan lite driftkuckus så detta får väl ses som en upprättelse.

Svensk humor har sedan 60-talet byggt mycket på satir. Hasse och Tage, Mia och Clara, Killinggänget och Grotesco bygger alla på det. Det är bra, vi behöver skrattspeglar på det samhälle vi lever i. Vi behöver mer samhällssatir – inte mindre. Grotescos nya grepp med åtta musikaler på olika teman har dock fått ett blandat mottagande. Det är smart och och det är kreativt men ger inga gapflabb utan mer igenkännande flin. Det behövs förstås men nog vore det dags för en ny humorserie där vi fick skratta och där replikerna blir one-liners i kompistugget.

TV4 drar sitt strå till stacken för att stärka monarkin. På juldagen sänder de en dokumentär, gjord av en av Nyhetsmorgons reportrar, där de följer kungafamiljen på jobbet under ett år. Tydligen går det att skildra i ett program.

Ett program som blivit vinterns motsvarighet till "Allsång på Skansen", det får folk alla sjunga hemma i soffan och programmet består medan programledarna går, är "Så ska det låta". Kalle Moreus tackar för sig och Sarah Dawn Finer tar vid i januari. Det är den första kvinnliga programledaren i Så ska det låtas 20-åriga historia. Själv har jag suttit i publiken en gång när Peter Settman var programledare och förundrades över hur lite som egentligen togs om. Det var bara vissa låtar som artisterna fick framföra en gång till efter att huvudinspelningen var gjord.