Tv-serierna, både svenska och utländska, fortsätter att dominera tv-utbudet. TV3 lanserar ”Black widows”, en ny, skandinavisk serie med bland andra Cecilia Forss, Johannes Bah Kuhnke och Peter Stormare i rollistan. Längre fram i mars är det sedan premiär för SVT-serien ”Det mest förbjudna”, som bygger på Kerstin Thorvalls kontroversiella och självbiografiska roman från 1976.

– Hon var ett väldigt speciellt, färgstarkt och begåvat kvinnligt geni, men ganska komplicerad också. Verkligen inte en lätt människa, sade Cilla Thorell, som spelar huvudrollen, om Thorvall till SVT tidigare i år.

I januari kickar SVT:s nya filmmagasin och talkshow ”Babel bio” igång, sju år efter att ”Filmkrönikan” lades ner. Fredrik Sahlin är programledare och filmexpert, och vid sin sida har han Parisa Amiri som bevakar tv-serier.

Artikelbild

| Tillbaka. Kevin Spacey är tillbaka som Frank Underwood i "House of cards" på Netflix i mars. Pressbild. Foto: Netflix/AP/TT

Och de lär få fullt upp i vår.

”Arkiv X” är tillbaka i TV3 januari, nu med originaltiteln ”X-files”, med Gillian Anderson och David Duchovny i sina klassiska roller som FBI-agenterna Dana Scully och Fox Mulder. Den nya HBO-serien ”Billions” med svenska Malin Åkerman i en av huvudrollerna har premiär i januari och i februari återvänder ”Girls” med en femte säsong.

Dessutom blir det premiär för Judd Apatows komediserie ”Love” och spinoff-serien ”Huset fullt – igen”, som båda släpps på Netlix i februari. Den som saknat det politiska rävspelet i den Golden Globe-belönade serien ”House of cards” får dock vänta till mars.

I de traditionella tv-tablåerna blir det mycket resande: Tony Irving och Jonas Hallberg i ”Camping queens” i Sjuan och SVT:s ”Liv och Horace”, där serietecknaren Liv Strömquist och författaren Horace Engdahl gör en bildningsresa i Europa. Slutligen återvänder TV4:s ”När & fjärran” – denna gång med resande kompis- och kärlekspar i fokus.

Artikelbild

| Delikatessprovning. Steffo Törnquist och Jenny Strömstedt reser tillsammans i nya "När och fjärran". Pressbild. Foto: TV4

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson som låg bakom succéfilmen ”Trevligt folk har nu gjort en serie, där de fördjupar historien om det somaliska bandylaget i Borlänge. ”Trevligt folk deluxe” får premiär i Kanal 5 i januari. (TT)