I år är det tio år sedan Söderköpings föreläsningsförening drog igång "Nyfiken på" genom att bjuda in föreläsare för att på så sätt stimulera till samhällsdiskussionen i bred mening. Nu är det dags för ännu en säsong och på måndagen presenterades vårens program av delar av styrelsen.

– Förut har vi haft vissa föreläsare som kanske är mer allmänt kända, årets gäster är dock kända inom sina respektive fält och väldigt spännande, säger Marja Bergström, vice ordförande i föreningens styrelse.

Det handlar om en föreläsningsförening med gott självförtroende efter de tio åren som gått sedan starten (det blir jubileum i höst).

– De sista säsongerna har det varit i stort sett fullsatt varje gång, det har kommit uppåt 70 åhörare vilket är vad vi får ta in, säger Marja Bergström som påpekar att man drar publik från både Norrköping, Valdemarsvik och andra ställen runtom i länet.

– Det var många som sa att det var omöjligt att få folk att komma på såna här föreläsningar i Söderköping när vi drog igång men efter att vi startat har det tillkommit tre olika föreläsningsserier och dessutom anordnar bokhandeln program och alla drar folk, tillägger Björn Grip, sekreterare.

– Det är nästan unikt för en så liten stad.

Så det finns alltså ett uppenbart intresse att lyssna på föreäsningar: relativt nyblivna ledamoten i styrelsen Inger Rosenberg har en teori varför.

– Det finns säkert ett behov av att förstå vår omvärld i den komplicerade mosaiken som vi lever i. Att få tillfälle att lyssna och även att samtala om olika frågor i det här sammanhanget, säger Inger Rosenberg och Björn Grip fyller i:

– Behovet av folkbildning har aldrig varit större än nu.

Först ut i vårens program är Anna Pettersson, skådespelare, regissör samt chef för Strindbergs intima teater i Stockholm.

– Hon har ju varit med i flera uppsättningar av Lars Norén men forskar också om skådespelaren på scenen så det är väldigt spännande, berättar Inger Rosenberg som tillägger att i övrigt kan vårens tema sägas vara människans rätt och värde när det handlar om till exempel flykting- och religionsfrågan – exemplifierat med imamen Awad Olwan som i mars ska prata om religionsdialog i Nacka där han är verksam.

– I april kommer också Per Molander som är en spännande föreläsare, en veteran i regeringskansliet som utifrån ett personligt perspektiv kritiserat vittringen av samhällsapparaten, säger Björn Grip.

Platsen är Stinsens övervåning och biljetter går från och med måndagen att köpa på Söderköpings bokhandel, på biblioteket samt från kommunens hemsida under "evenemang".