Norrköping som filmstad upplever en skön tid just nu.

Crazy Pictures katastrofthriller "Den blomstertid nu kommer" som har en stark 011-prägel visas på biografer landet runt just nu.

Och snart är det dags för ytterligare en långfilm att spelas in i staden.

En ny film om Jönssonligan är nämligen på gång. Den här gången med helt ny skådespelarensemble, och under ledning av regissören Tomas Alfredson. Inspelningsplatserna är Norrköping och Stockholm.

Norrköpings Filmfond har gått in med ett in med ett produktionsstöd om en miljon kronor.

– Det är helt fantastiskt att kulturförklarade Jönssonligan med folkkära karaktärer och legendariska repliker som ”jag har en plan” kommer att spelas in till viss del i Norrköping, säger Johan Karlsson, Norrköpings Filmfond.

– Det är jättekul och ett bra kvitto på det jobb som vi gör. Det är ett målmedvetet, hårt, långsiktigt arbete från alla inblandade, politiker, vi och framför allt branschen, filmarbetarna. Alla jobbar mot samma mål, att det ska hända spännande saker i Norrköping och det upptäcker branschen utanför, fortsätter han.

Inspelningarna börjar snart och väntas skapa goda möjligheter för kommunens filmarbetare och kultur- och näringsliv.

Det finns flera skäl till att Norrköping har valts ut som inspelningsplats.

– Man vill gärna vara här för att det händer mycket i filmlivet i Norrköping. Inte minst Crazy Pictures har visat att det går att skapa spännande långfilmer här. Det finns en mängd orörda platser och byggnader som fungerar bra i filmsammanhang och spänner över allt ifrån stad och industri till hamn, hav, skärgård skog, berg och åkerlandskap. Dessutom har vi lokala filmarbetare med mycket hög kompetens som vill arbeta på stora inspelningar och därigenom lära sig mer.

Förhoppningen är nu att det här ska ge ringar på vattnet och locka fler produktionsbolag att spela in filmer i Norrköping.

Johan tycker sig i alla fall se ett ökat intresse.

–  Vi har under våren här märkt av fler samtal, mail och kontakter från större produktionsbolag som är nyfikna på Norrköping och vill komma hit.

Den nya Jönssonligan-filmen väntas gå upp på biograferna vintern 2019.