Det har gått 14 år sedan Malmös Jason Diakité, alias Timbuktu, släppte sin debut och efter sina insatser i "Så mycket bättre" och "Musikhjälpen" är det knappast en överdrift att kala 41-åringen folkkär. Och han har sju Grammisar under bältet.

På senaste albumet ”För livet till döden” har han klätt sin rap i allt ifrån endast piano-komp till att funka upp det med hela Damn!-orkestern, och allt däremellan.

Boston-trion House of Pains klassiker "Jump Around” från 1992 har alla hiphop-fans nickat i takt till. Gruppen splittrades 1996, men medlemmarna har fortsatt producera musik. Everlast lanserade en framgångsrik solokarriär, DJ Lethal gick med i Limp Bizkit. Danny Boy grundade kollektivet La Coka Nostra.

Artikelbild

| Elliphant. Kommer också till Bråvalla.

Den Svenska Björnstammen fanns med på Bråvalla även 2014. När Norrköpingskollektivet ställer sig på scenen lär det bli mycket allsång. Den här gången är de inbokade på lördagen.

"Erik Lundin rappar med makten att påverka. Han tar vara på varenda pixel i hans högupplösta ljudbild. Han genomarbetar varenda bokstav tills låtarna säger något som faktiskt betyder något.", skriver arrangörerna FKP Scorpio i sitt pressmeddelande.

Brittiske Bugzy Malone har hyllats som grime-scenens nya hopp, i genren där även Dizzie Rascal, Lady Sovereign och Tinie Tempah räknas in.

Från England kommer också 20-åriga Yungens briljans, undergroundrapparen som hyllas som en av scenens mest spännande och talangfulla just nu.

Elliphant, som egentligen heter Ellinor Olovsdotter, har charmat med sin dansanta electropop sean debuten 2012 och gästade också Bråvalla 2014. Nu blir hon en av Pre-Party-artisterna, som spelar på onsdagen. De andra är E-Type och Frej Larsson.

Bråvalla festival hålls 30 juni-2 juli.