Lagom till att showcase-festivalen "Where's the music?" ska dra igång kallas det på torsdagen till pressträff på Marieborgs folkhögskola. Här finns Sandra Wall, projektledare för Musikhuvudstaden; kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) samt Jerry Wiklund, rektor på Marieborgs folkhögskola. Deras uppdrag? Att presentera en splitter ny två-årig vuxenutbildning för musikskapare som ska börja i höst!

Det handlar om en utbildning som vänder sig till musikskapare i bred mening – här ska man kunna utveckla sin musik men dessutom få verktygen att kunna leva på den med allt vad det innebär av entrepenörsskap, marknadsföring och mycket annat.

– Vi har mycket som är väldigt bra i Norrköping när det gäller musik men det har framförallt varit en sak vi saknat, nämligen en yrkesutbildning efter gymnasiet. I och med denna utbildning börjar vi lägga dessa pusselbitar, bedömer Lars Stjernkvist som menar att det är viktigt för Norrköping att satsa på kulturen.

Artikelbild

| Utbildning. Jerry Wiklund, Lars Stjernkvist och Sandra Wall presenterade den nya musiklinjen på torsdagen.

– Ett rikt kulturliv är en förutsättning för en region som vill vara attraktiv för människor att bo i,

För Jerry Wiklund var det ingen större tvekan när denna fråga dök upp.

– När Sandra tog kontakt med mig var det självklart att titta på det här, jag har alltid haft en dröm att även kunna plocka in musik eftersom vi redan har teater, film och skrivning, berättar Jerry Wiklund.

– Det är ett spännande projekt och vi hoppas på stort intresse och många ansökningar.

Artikelbild

| Jerry Wiklund och Sandra Wall är nöjda över att denna utbildning kopmmer till stånd.

Den nya musiklinjen kommer att hållas i Fröbelhuset (Marieborgs folkhögskola) på Södra promenaden men man kommer även att ha ett nära samarbete med Film- och Musikgymnasiet och använda deras lokaler.

– Vi känner att branschmottagandet här i staden för det här har varit väldigt fint, sedan kommer ju resten av stadens kulturliv att bli inkluderat i och med att musik återfinns i så många uttryck, bedömer Sandra Wall som också hoppas att det kan komma till stånd globala samarbeten i och med att Norrköping är med i nätverket "Creative cities" sedan man utnämndes till musikstad av UNESCO.

Kommunen räknar med att skjuta till 900 000 kronor över en treårsperiod – detta för att kostnaderna vid uppstarten av denna linje beräknas överstiga statsbidragen: beslutet om dessa pengar kommer att tas i mars.