Robert Budreaus film "Stockholm" är baserad på Norrmalmstorgsdramat – gisslandramat på Kreditbanken i Stockholm i augusti 1973 som gav namn åt Stockholmssyndromet. I rollerna syns bland andra Ethan Hawke, Mark Strong och Noomi Rapace, som direkt fattade tycke för sin rollfigur Bianca.

Hon är lite av en gråmus som inte sticker ut och som inte tar någon plats. Hon inte vill dra ögonen till sig. Och plötsligt stormar Lars in och rånar banken där hon jobbar. Man kan säga att han väcker Bianca till liv.

"Väldigt intensivt"

Artikelbild

| Bianca (Noomi Rapace) hålls som gisslan av Lars (Ethan Hawke) i filmen "Stockholm". Pressbild.

Lars (Ethan Hawke) tar tillsammans med sin kamrat Gunnar (Mark Strong) tre personer som gisslan inne på banken. Under de följande dagarna börjar dock offren, och i synnerhet Bianca, att sympatisera med gärningsmännen. Så föds det så kallade Stockholmssyndromet.

För att hjälpa skådespelarna på traven med processen spelades filmen in kronologiskt.

Vi hade en fantastisk resa tillsammans, det var väldigt intensivt. Vi filmade i sex veckor och den tredje veckan kände jag att jag var på Ethans sida, säger Noomi Rapace.
När vi började filma så tyckte jag att han var alldeles för högljudd. Han skrek och jag tyckte att det blev lite för mycket. Jag blev stressad av honom. Senare kände jag att det var jag och han mot världen.

Fler svenskar

På rollistan finns fler svenskar, som Christopher Wagelin och Shanti Roney (som spelar dåvarande statsminister Olof Palme).

Även om alla i filmen talar engelska så förekommer en del svenska ord och namn. Hollywoodstjärnorna Hawke och Strong behövde därför lära sig lite svenska.

Jag blev lite av en guide för Ethan och för Mark. De frågade mig hur man uttalade olika grejer. Jag satt och skrattade när de försökte uttala svenska ord och namn. Göteborg var väldigt svårt för dem, säger Noomi Rapace.

Torterar Kinnaman

Den svenska stjärnan har en mycket produktiv period bakom sig. Hon har precis spelat in “The secrets we keep” tillsammans med Joel Kinnaman. En film om en romsk kvinna som överlevde andra världskriget och 15 år senare plötslig ser en man som hon tror är SS-soldat – och kidnappar honom.

Det är en film om minnen, om hämnd, om sorg, om läkning, om kärlek. Ett fantastiskt projekt, men jävligt hårt. Joel satt fastspänd i flera veckor. Jag försöker få honom att erkänna något som han desperat förnekar, säger Noomi Rapace.

Hektiskt schema

Förutom "Stockholm" har Noomi Rapace nyligen spelat in det amerikanska dramat "Angel of mine". Hon är även mitt uppe i inspelningen av "Lamb", som är hennes första film på isländska sedan hon var sju år. Dessutom ska hon göra en film om Mossad-agenten Sylvia Rafael.

Noomi Rapace har mycket att stå i, men kanske blir det en kort paus till hösten.

Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag ska filma något i höst. Jag har filmat non-stop i så många månader nu, så vi får se hur det blir. Nästa år har jag ett fullt år igen, säger hon.