Årets soppteater på Östgötateatern drar i gång torsdag den 8 februari med en artist med stark koppling till Östergötland: nämligen Louise Hoffsten, den Linköpingsfödda sångerskan, musikern och låtskrivaren som slog igenom med buller och bång 1993 med albumet Rhythm & Blonde. Hon har också gett ut flera självbiografiska böcker där hon berättat om sjukdomen MS som hon drabbades av i 30-årsåldern.

Föreställningen som Louise Hoffsten gör tillsammans med gitarristen Richard Krantz heter "Käpprätt" och det blir faktiskt premiär i Norrköping (Café Gycklaren) på torsdag.

– Ja, det är en helt ny föreställning, vi har aldrig gjort den förut så det blir spännande, säger Louise Hoffsten och förklarar att "Käpprätt" ersätter föreställningen "Hur fick du din hjärnhövding?" som är inställd på grund av sjukdom – även i den var Louise medverkande tillsammans med Magnus "Mankan" Nilsson och Niklas Román.

Så vad handlar "Käpprätt" om?

– Om när livet går åt ett annat håll en vad man hade tänkt. Man kan säga att jag kommer att utgå från mig själv och jag kommer också att spela en del av mina låtar men även låtar som pappa (Gunnar Hoffsten förf. anm.) lärt mig. Så blir det historier från Linköping och min uppväxt och jag kommer också att berätta om mina misstag i livet, ja inte alla förstås, det hinns inte med på en timme, skrattar Louise Hoffsten som numera bor i Stockholm.

– Det ska bli jätteroligt att komma tillbaks till Östergötland, dessutom är soppteater ett väldigt kul format.

Just det här med att prata och berätta är något som kommit allt mer på senare år för Louise Hoffsten.

– Det började egentligen med att min Östgötakompis Steffo Törnquist uppmuntrade mig att börja hålla föredrag och efter det har det blivit en hel del sånt. Men i soppteatern kan jag varva musik med berättande så det passar mig bra.

Hom släppte också en ny skiva i höstas: "Röster ur mörkret" där hon tagit en lite ny riktning.

– Det är lite av en konceptplatta: jag besökte svenskt visarkiv och där har jag hittat visor skrivna av människor i utanförskap; på skuggsidan: det handlar om blindvisor, kåkvisor och andra sånger där texten är i fokus. Det är väldigt spännande: hur gjorde de förr, innan sjukförsäkring och annat? Så är det också lite skönt att sjunga om andras elände istället för en gångs skull, säger Louise Hoffsten som alltså kommer till Norrköping nästa torsdag – på fredagen spelas "Käpprätt" i Linköping och där är det redan slutsålt.