Förra året var det premiär för Location East, en musikfestival med ambitionen att lyfta fram det lokala musiklivet i Norrköping. Det hela startade som ett initiativ av fyra tjejer som läser på Kultur, samhälle och mediegestaltning (KSM) på Campus Norrköping.

– Festivalen förra året var lite av ett skolarbete och var ju första gången vi arrangerat något på det här sättet, berättar Adina Henriksson som tillsammans med Decireé Åkesson, Linnea Larsson och Erica Damgaard fick blodad tand.

– Det gick över förväntan, vi fick jättebra respons och det kom fler människor än vad vi förväntat oss.

Artikelbild

| Donika Nimani kommer tillbaks som nybliven vinnare av årets nykomling på Manifestgalan.

Sagt och gjort, de bestämde sig snabbt för att det här skulle upprepas även i år: lördagen den 12 maj är det dags.

– Vi lärde vi oss massor förra året för det är mycket att tänka på när man arrangerar en festival, det har gått lättare med planeringen i år, tycker Adina Henriksson som tilägger att man denna gång breddar konceptet.

– Förra året hade vi enbart lokala akter från Norrköping men i år har vi utvecklat Location East till en regional festival där vi även har flera artister från Linköping. Så i år försöker vi att vända oss till hela Östergötland i marknadsföringen.

En annan skillnad mot förra året är att festivalen denna gång äger rum på Arbis (förra året var man på Hallarna) – sammanlagt kommer elva artister att framträda på tre scener.

Artikelbild

| Emilie Höijer framträder på årets Location East.

– Det blir musik från en scen på uteserveringen, en bistroscen och så den stora scenen. Festivalen börjar på uteserveringen mellan 16 och 20: då är det fri entré och även de under 18 år kan komma, berättar Adina Henriksson:

– Sedan fortsätter det inne på Arbis och då är det 18-årsgräns och förköp (se faktaruta).

Artikelbild

| Märtha Frans är en annan Norrköpingsduo som spelar på Location East.

Det är inte så vanligt med kvinnliga arrangörer i en musikbransch som är ganska så mansdominerad överhuvudtaget.

Har det lett till några problem för er?

– För vår del har vi fått väldigt positiv respons, vårt mål är ju att fler tjejer ska engagera sig i musiklivet så vi kan ju fungera lite som förebilder på det sättet och jag tror att vi också bidrar med nya perspektiv, säger Adina Henriksson.

De går sista året på KSM (går ut i juni) och ingen av dem har egentligen rötterna i Norrköping men det hindrar inte att de har fortsatta planer för festivalen.

– Flera av oss kommer att bli kvar i Östergötland och tanken är att fortsätta med Location East även kommande år; målet är att festivalen ska växa, upplyser Adina Henriksson som nu hoppas på bra väder på lördag.

– Men vi har planen klar om det skulle regna, det var en av de saker vi lärde oss förra året. Nu hoppas vi så klart att många kommer.

011-200 472