Vi träffar Maroon ?Dapz? Burgess, 25, i den streetsmarta butiken Greencha, där hans kompis Peter Gellett är butikschef. De fann varandra på ett lika omedelbart som ovanligt sätt när Maroon under en Augustifest gick igång på musiken i butiken och bjöd på en improviserad rap.
? Jag trodde du skulle hålla på i någon minut, men det blev kanske tio. Det var imponerande, minns Peter.
Det var musiken som förde Maroon till Norrköping.
? Jag brukade hänga runt i Norrköping som liten. Det är en hiphopstad med mycket festivaler.
För 2,5 år sedan gick flyttlasset.
? Norrköping är en stad med mycket kreativa människor. Det var det som lockade. Sedan gillar jag industrikänslan, den ger mig mycket inspiration.
Finns ett Norrköpingssound?
? Ja, i Norrköping är hiphopen influerad av 90-tal och boom bap. Det är mycket tillbaka till rötterna. Glad hiphop.
Hur har det gått att komma in i musikkretsarna här?
? Jag blev chockad när jag flyttade hit. Många kom fram till mig och ville samarbeta. Det är inte som i Stockholm, där folk hävda sig och bevaka sitt. Jag gillar folket här, men mötet med Flinta och en kille som kallar sig Toffero har nog betytt mest. Inte musikaliskt, utan mer på ett personligt plan.
Maroon Burgess är uppväxt i Stockholm och Nyköping, i ett hem där musiken alltid fanns nära till hands. Pappa Rudy spelade reggae och som liten fick Maroon följa med när han turnerade med artister som Doktor Alban. Storebrodern blev operasångare, medan Maroon valde hiphopen.
? Den har alltid funnits i hjärtat ? ända sedan jag var liten och såg på MTV för första gången, berättar han.
Till en början ägnade han sig åt beatbox, sedan gick han över på DJ-ing och graffiti, innan han började skriva hiphoptexter.
? Många hiphopare provar olika uttryck innan man hittar sitt rätta jag. Men numera ägnar jag mig inte alls åt beatbox, ha ha. Det var tio år sedan, när jag var liten...
Förr kallade han sig Scrooge ? det var ett internt skämt med kompisarna eftersom de anklagade honom för att vara snål. Numera är artistnamnet Dapz, som är en hälsningsfras. Födelsenamnet, Maroon, skvallrar om rötterna på faderns sida ? på Barbados och syftar på maroonoerna, slavflyktingar som försökte undkomma nybyggarna i Västindien.
I slutet av 2008 släpptes debutskivan The Vendor som han idag beskriver som ?en plojskiva med mycket sarkasm och cyniska texter?.
? Då kändes den rätt, men jag har växt otroligt mycket som person det senaste året. Då förändras musiken.
Skivan han jobbar med nu ska enligt planerna släppas den 29 augusti och har arbetsnamnet ?The Writers Guild?. Den bygger på influenser och samarbeten på olika håll ? bland annat Norrköping och USA. Någon plojbetonad låt med rolig text kan komma att finnas med, men grundstämningen är positiv och de flesta texter tar upp livsavgörande och personliga händelser.
? Jag gör musiken för mig själv i första hand, det är en form av terapi, sedan är den en bonus om folk gillar det jag gör.
Han föredrar att skriva sina texter direkt i studion och arbetar snabbt om han ?känner beatet?. Helt nöjd blir han sällan, men att klåfingrigt gå in i efterhand, lägga till rätta, putsa och polera är inte Dapz grej.
? Jag korrigerar aldrig mina texter i efterhand. Det blir vad det blir. ?If it?s not broken, don?t fix it?. Jag gillar det råa ljudet. Mycket hiphop är överproducerat, och då förlorar musiken själ. Men lite korrigering behövs, så det blir bra för örat.