Det är första gången som Jan-Åke Sallermo, 70, förlägger handlingen i en av sina böcker till Norrköping, med kända miljöer som polishuset, Klockaretorpet och Navestad.

Romanen har flera bottnar. Huvudtemat är vad mobbning kan göra med en människa. ”Här skapades en vidrig vuxen, vars vidrighet härstammar från hans barndom och där vi andra, vi välanpassade, något så när normala, varit med och skapat en man utan gränser, där andras liv och säkerhet inte längre tycks betyda något”, står det i romanens baksidestext.

Sten-Gösta, haltande och läspande, med öknamnet Harmynten, slår efter behandlingen i barndomen in på den kriminella banan. I romanen finns tillbakablickar på hur Sten-Gösta blev som han blev, och en historia i nutid där han i sin bitterhet hittar en gemenskap i föreningen ”Riktiga svenskar”, på vars uppdrag han bränner flyktingförläggningar, ett sätt för honom att ”hämnas på det här förbannade skitsamhället”.

Artikelbild

| "Harmynten" handlar om mobbning och andra samhällsproblem.

En efter en börjar också de som ingick i mobbargänget att dö.

Allt är inte som det ser ut på ytan i romanen. Den som ska ta reda på sanningen är kommissarie Göte Granberg, som varit med tidigare i Sallermos böcker.

– Det är en delvis sann historia, om mobbning, säger Jan-Åke Sallermo som själv i sin barndom bevittnat flera fall av mobbning.

Han minns särskilt ett, där en snäll pojke mobbades för sitt utseende.

– Jag såg hur det gick utför för honom. I tonårsåldern spårade det ur totalt och i vuxen ålder blev han en riktig typ.

– Jag var inte med och mobbade honom, men jag såg det – och jag ingrep inte.

Jan-Åke Sallermo visar gärna en annan bild är den vanliga av samhällsföreteelser. I boken finns bilbränder i Klockaretorpet med.

– Där har jag en annan förklaring än de flesta har.

Saker och ting är inte alltid som man tror, som det ser ut på ytan?

– Ja, det tänker jag nog nästan jämt. Jag brukar försöka titta bakom ytan lite.

– De enkla sanningarna är oftast inte sanningarna. För det mesta är det betydligt mer komplicerat.

Sallermos förra roman, som också gick som följetong i Folkbladet, heter ”När ingen vet”, och handlar om illegal svensk vapenhandel.

”Harmynten” är hans femte bok.

Jan-Åke Sallermo, bosatt i Mem, började skriva och ge ut böcker på eget förlag efter att ha gått i pension efter 40 år som pappersbruksarbetare i Skärblacka.

Nästa bok ska handla om trafficking.