Höst betyder nystart. Och Kvartersteatern, Norrköpings största fria teaterförening, öppnar snart portarna för alla nya och gamla, nybörjare och proffsiga, som är intresserade av att delta i olika teaterprojekt. På torsdag nästa vecka hålls ett upptaktsmöte och på en pressträff i veckan berättade teatern om planerna för kommande spelår.

Träffen hölls i Tredje kammaren, den teaterscen som sedan i våras är Kvartersteaterns egna scen – och snart ska få en egen entré från Bråddgatan.

– Det känns jätteroligt för mig som varit med så länge att vi står här nu. På en helt egen scen. Det är något som varit en vision under alla år. Att också få en entré från gatan är jättestort för oss, säger Lars-Ove Hedman, från styrelsen.

Artikelbild

| Egen entré. Verksamhetsledare Frida Nyström, styrelsens Hans-Ove Hedman och de andra berättar om planerna framöver, bland annat kommer Kvartersteatern att få en entré från Bråddgatan till sin scen i Dynamo. Foto: Mikael Strand

Östgötateaterns musikalsatsning Frankenstein får konkurrens. Vid Halloween återkommer nämligen Kvartersteaterns tidigare succé med skräckteater.

– Det går hem. Vi har aldrig haft så mycket folk som under skräckteatrarna. ”En doft av blod” är en mordgåta med absurda karaktärer i Twin Peaks-anda, där publiken får gissa vem som är mördaren, berättar Frida Nyström, verksamhetsledare.

Senare i vår väntar ”Jag lägger ditt liv i mina händer”, skapad på temat offer, som spelas i Hedvigs kyrka i påsk. Teatern avslutar med scenkonstfestival och storsatsningen ”Happy now”, en dansteater inspirerad av Strindbergs lite bortglömda sagospel ”Himmelrikets nycklar”. De tre pjäsernas manus är skrivna av Anna Nygren, som med åren har blivit teaterns husdramatiker.

Teater-Njutarna har funnits i många år – och kan beskrivas Norrköpings svar på Glada Hudik. Mottot är att alla kan spela teater, oavsett vilken funktionsnedsättning man har. Gruppen som senaste året har arbetat med film, är nu sugna på att återuppta arbetet med teater.

Artikelbild

| John Johansson och Vanilla Karlsvärd leder teatergruppen Teater-Njutarna som under kommande spelår planerar att sätta upp en visuell och färgsprakande teaterföreställning som utmanar gruppens medlemmar.

– Nu är de trötta på att vara filmstjärnor och vill tillbaka till scenen. Vi ska göra en visuell, färgsprakande teaterpjäs. Det ska bli en vacker pjäs med mycket glädje, där de medverkande får chansen att arbeta med kroppen och musikalitet. Tanken är att utmana deltagarna lite, så att de får känna att de klarar av mer än de kanske tror, säger John Johansson och tillägger att preliminär titel på föreställningen är ”I skuggan av dig”.

Maria Rylander och Tim Brodin har en teatergrupp med åtta medverkande som redan nu på lördag har premiär för slottsvandringen ”Grevinnans försvunna brev” på Ljungs slott, utanför Ljungsbro.

– Vi har skrivit den och man får möta karaktärer som är baserade på verkliga personer som har bott på slottet. Det är ett mysterium som ska lösas, berättar Maria.

– Tanken är att slottet ska nå ut till en yngre målgrupp. För Kvartersteatern är det ett sätt att expandera, nå utanför Norrköping, men också att bidra till att barn kommer i kontakt med del av vårt kulturarv, fortsätter hon.

Dessutom kan nämnas att teatern startar en ny sketch-grupp där ambitionen är att hitta humorn i aktuella samhällsfrågor – men vilken spelform det blir får deltagarna vara med och bestämma.