Rocky Horror Show Det är många som konkurrerar om huvudrollen i Östgötateaterns uppsättning av Rocky Horror Show. Först av allt vill jag nämna Scenen. Scenografen Markus Granqvist och medarbetarna på teaterns verkstad har verkligen fått visa vad de går för. I scenens trevåningsbygge - med integrerad underjord - är orkestern sinnrikt utplacerad i två olika rum omgivna av slakthus, sängkammare, barnkammare, toalett och bar.

Scenen är sann ögonfröjd. Koreografen Karl Dyall använder scenrummets möjligheter maximalt vid flera tillfällen då rollfigurerna i de olika scenrummen rör sig synkroniserat utan att för ett ögonblick förlora sin rollgestaltning. Finns det något som heter totalteater så är det vad vi bjuds på av Östgötateatern. Det är maffigt; för att nu använda ett värderande begrepp som var vanligt redan 1973 då kabarén/musikalen Rocky Horror Show hade sin urpremiär i London.

Handlingen i föreställningen ska man inte bry sig så mycket om. Det är liksom svårt att dra några stora filosofiska/politiska/moraliska växlar på en intrig där det unga oskuldsfulla nyförlovade paret Annika och Tommy - Elin Skarin och David Sigfridsson - möter Frank n Furter, en transvestit med storhetsvansinne - Camilo Ge Bresky - och drabbas av kåtslag, idkar kannibalism, förvandlas till Dalahästar och får se det av Frank n Furter tillverkade vuxenbarnet Rocky - Viktor Björkberg - och flera andra skjutas med ett megalaservapen av innevånaren från planeten Transsexual Riff Raff - Shirin Golchin - och hennes syster Magenta - Andreas Österberg - medan Dr Scott - Sven Angleflod - sitter och heilar i en rullstol.

Artikelbild

| Annika (Elin Skarin) och Tommy (David Sigfridsson) på väg in i Frank n Furters mentala värld och våld.

Men det är fruktansvärt roligt. Och skådespeleriet är på topp. Timingen i truppen är på millisekunden; särskilt i några tighta scener i andra akten där inte minst Sara Östberg Diakité som Columbia visar extra fin klass.

Apropå timing. En tänkbar huvudrollsinnehavare är William Wahlstedt som gör "Berättaren" med stor finess. För att bara nämna någon av alla möjliga framhållbara scener så stänger Wahlstedt showen på ett mycket elegant sätt. Var på din vakt så att du inte missar det!

Camilo Ge Bresky har som Frank n Furter den formella huvudrollen i Rocky Horror Show. Ge Bresky är en driven musikalartist och han fyller sin huvudroll även informellt. Han hörs, hans syns och han känns precis så där psykopatiskt otäck som han ska göra. De dubbla förförelsescenerna av Annika och Tommy är stor teater.

Den som på allvar utmanar honom om huvudrollen är Elin Skarin. Hon är en gudabenådad komedistjärna. Hennes minspel och kroppsspel är på topp hela kvällen. En av höjdpunkterna i hennes skådespeleri är ett nummer i den magiskt bra andra akten där det ställs till med födelsedagskalas för monsterbabyn Rocky.

Artikelbild

| En laddad scen med Frank n Furter och ett par av hans undersåtar.

Publiken har en viktig roll i Rocky Horror Show. För att det ska lossna krävs en publik som vågar tjoa och tjimma då och då. Det vågade premiärpubliken. Våga du också när du går dit. För det ska du. Om skrattet och lusten är dig kär.