En del regissörer hittar en genre och håller sig fast. En del väljer till och med att i varje film göra liknande produktioner. Sedan finns det de som likt "Whitney"-regissören Kevin Macdonald inte etsar sig fast utan flyter mellan olika typer av filmer. På sin meritlista har han bland annat så diversifierade produktioner som "Last King Of Scotland", "State Of Play", "How I Live Now", "My Enemy's Enemy" och "Marley".

"Whitney" handlar om superstjärnan Whitney Houstons. Den ser på hennes liv och leverne via familjemedlemmar och vänner. En hel del av de klipp som finns med har inte visats tidigare. Alla från mamma, exmake, bröder till svägerskor berättar historien om kvinnan som alltid kämpade mot försvårande omständigheter.

Ett återkommande tema är den avslappnade inställningen till droger omkring Houston. Redan i unga år testade hon och hennes bröder. Senare när karriären blommat ut fullständigt tog hon droger dagligen. När vissa i hennes närhet ifrågasatte detta var hon själv inte benägen att försöka ge upp beroendet.

Trots att fokus på problemen är nära och levande finns mycket ljus i dokumentären. Houstons breda spektrum i livet får plats i Macdonalds "Whitney". En driven ung kvinna som med hjälp av sin sångerska till mor lyckades ta sig ända fram. En sagolik sångröst i en släkt där många sjöng klart över genomsnittet bland sångare. Trots alla problem och drama finns kärleken till musiken och familjen kvar som ett bestående intryck. Och Houstons gudabenådade röst som hon saboterade själv.

Kevin Macdonald är långt ifrån den första som berättat om Houston. Han har däremot lyckats komma åt mycket privat material och tillgång till människor i hennes absolut närmaste krets. Där andra tidigare ansträngt sig bara för att kunna få ihop en dokumentär har Macdonald gått in helhjärtat. Tillgången till de personer som känt Whitney Houston i hela hennes liv ger klart en värdefull dimension.

Under sista halvtimmen i filmen kommer en innan dess okänd bekännelse som delvis omkullkastar det mesta vi vetat tidigare. En förklaring till hennes mer destruktiva beteenden. Något som byggs upp steg för steg utan att tittaren märker. "Whitney" är intressant för många, definitivt viktigt för alla som haft henne som favorit. Framförallt är filmen starkt berörande. Trots hennes obestridbara talang hade livet gett förutsättningar som hindrade henne. All den tragedi tittaren känner syns i mamma Cissys sorgsna och uttröttade ögon.