Låtskrivarbaren är ett experiment, ett koncept, som kulturkvarteret Hallarna hämtat från Nashville.

– Vi började den 25 februari, med ambitionen att starta upp en ny sorts liten musikklubbsverksamhet, säger Pelle Filipsson, verksamhetsledare för Hallarna.

– Det finns ett ställe i Nashville, som heter Bluebird café. I flera decennier har det stället kört jättehäftiga evenemang, med ganska kända låtskrivare.

– Det där var så inspirerande, för det är en liten lokal, det går bara in 90 personer. Man sitter i en cirkel runt artisterna som spelar. De tar in fyra artister i taget, som får köra några låtar var. Det här tänkte vi borde gå att göra i en svensk kontext, säger Pelle Filipsson.

– Här i Sverige har det blivit så att många av de mindre klubbarna och konsertscenerna försvinner till förmån för större hallar. Dessutom pressas de längre och längre ut från stadskärnorna i de större städerna. Vi ville värna den lilla scenen, och dessutom göra låtskriverihantverket mer synligt.

Tanken är att de som skrivit låtarna kommer och kör sina egna verk och berättar om dem, om inspirationen till dem, eller anekdoter. Tre-fyra artister ska det vara varje gång.

På Dynamo i Hallarna hålls låtskrivarbaren i salongen, som tar 75 personer. På fredag är det tre Norrköpingsbaserade artister som kommer. Sofi Ek, som släppt singeln ”Rum för själen”, ”And we should die of that roar”, i gränslandet mellan blues och punk, och Niels Nielsen, med duon Dead Soul.

Nästa gång är den 25 maj.