Det var den 6 december 1917 som Finland förklarade sig självständigt från Ryssland efter att oktoberrevolutionen skakat grannationen – de 100 åren av självständighet firas nu också på många olika sätt. På onsdagen sker ett av dessa firanden i bistron på Louis De Geer – just på självaste födelsedagen alltså. Det blir under lunchen en kammarkonsert där Norrköpingsmusikerna i Matinkvartetten kommer att framföra musik med finsk prägel med programpresentation på både svenska och finska av SON:s förste kontrabasist Björn Malmqvist.

Det kommer att spelas musik av Sibelius: förutom hans allra första komposition "Regndroppar" även "Andante festivo" samt "Romanze in C". Men det blir även musik av andra finska tonsättare: till exempel en menuett från 1826 av Fredrik Pacius men även modernare tongångar som Einojuhani Rautavaaras första stråkkvartett, skriven 1952. Matinkvartetten spelar också verk av Mononen: "Lapin tango" samt "Satuma" (bägge i arr av Anttila).

Matinkvartetten grundades 2015 och har en repertoar som spänner över många epoker och stilar – bland annat framförde de på förintelsens minnesdag kompositioner av tonsättare från koncentrationslägret Theresienstadt. Kvartetten består av två SON-musiker: violinisten Matts Eriksson och cellisten Ingrid Åkerblom. De övriga är frilansmusikerna Malin Bratt (viola) samt Mats Strand (violin).

På Norrköpings symfoniorkesters hemsida finns programtexten tillgänglig både på svenska och finska.