Som ett led i att nå fler besökare kommer nu alla tre institutionerna ha öppet på torsdagskvällar till kl 20.

Premiär för den nya satsningen är det nu på torsdag, den 11 januari. Ett gemensamt ”smörgåsbord” av utställningar, kortare introduktioner och en programpunkt utlovas.

Initiativet kommer från Mårten Mellberg, programansvarig vid Arbetets museum. Arbetets museum har länge haft öppet till klockan 20 på tisdagskvällar, Konstmuseet har motsvarande på onsdagar, och Stadsmuseet och Visualiseringscenter C har haft torsdagar som sin kväll.

Nu har Arbetets museum valt att tillsammans med de geografiskt nära grannarna Stadsmuseet och Visualiseringscenter C satsa på samarbetsprojektet Kulturtorsdag, där alla tre håller öppet till 20 på torsdagar.

– Det blir som en mini-Kulturnatt, säger Mårten Mellberg.

Besökarna kan flanera mellan de tre institutionerna, och veta att de alla tre är öppna just på torsdagar. Det är en tillgänglighetsfråga, säger Mellberg, alla kanske inte har tid på helgerna.

– Vi jobbar hela tiden för att få fler besökare, säger Bror-Tommy Sturk, chef för Stadsmuseet, som hade rekordsiffror förra året, med 85 000 besökare.

En del av framgången var sommarsatsningen på filialen Färgargården. Kulturnatten drog också många besökare.

Kulturtorsdag är ännu ett sätt att nå en större och bredare publik, säger Bror-Tommy Sturk.

Det görs just nu en genomlysning av museiverksamheten i stan.

– Vi ligger steget före genomlysningen. Där föreslår man att vi ska jobba tillsammans med Arbetets museum mycket mer, men det här med Kulturtorsdag, det är bestämt redan innan genomlysningen kom, säger Bror-Tommy Sturk.

Ett axplock ur programmet på torsdag: På Stadsmuseet finns medlemmar från Broderiakademin på plats i utställningen ”Brodera mera” och på Arbetets museum bjuds det introduktioner till utställningen ”Marken under dina fötter” och satirutställningen ”Vi måste våga tala om Wisti”. Under kvällen hålls också ett samtal mellan prästen och satirtecknaren Kent Wisti och Elisabeth Sandlund, politisk redaktör för Dagen.

Visualiseringscenter satsar bland annat på en introduktion till utställningen ”Att visa det man inte kan se 2.0”.

Hela programmet finns på den gemensamma Facebooksidan Kulturtorsdag.