De nya lokalerna betyder att konsthallen nästan får en halverad yta, den minskar från 400 kvadratmeter till 250. Men konsthallen blir ändå mer synlig med en egen entré på Kungsgatan 55, där man ska få upp en skylt och informera om öppettider.

– Vi ser jättestora fördelar med läget för att nå ut till nya besökare. Även om vi bara flyttar ett par hundra meter så betyder det mycket. Vi har fått höra att vi varit lite osynliga tidigare, men nu hoppas vi att alla norrköpingsbor som är nyfikna på samtida konst ska hitta hit, säger verksamhetsledare Susanne Ewerlöf.

Hon nämner också att konsthallen ligger mitt i det kulturella kluster som i övrigt består av bland andra Visualiseringscenter C, Cnema och Linköpings universitet.

Artikelbild

| Positiv. Till en början medförde beskedet om lokalbyte en del oro i föreningen, men nu ser Susanne Erwerlöf och de andra flera fördelar med de nya lokalerna som är mer tillgänliga och synliga.

Vid Folkbladets besök har nya golv har precis skyfflats in från ett lastbilsflak och står lutade mot en vägg i lokalerna som är fyllda med damm. Under de kommande veckorna kommer Susanne Ewerlöf, föreningens styrelse och andra att arbeta hårt för att få ordning på de nya lokalerna.

– Det ser ut som att hjälp kommer från alla tänkbara håll. Lokala företag donerar material och elever gör en del av arbetet som en skoluppgift.

Delen av lokalerna som möter besökaren först ska få en gallerikaraktär med vitmålade väggar, nytt golv och en stilren känsla.

– Vi vill kanske ha en disk och ge ett mer professionellt och seriöst intryck för en förstagångsbesökare. Vi vill vara tydligare med vilken plats de har kommit till och ge besökarna ett bra välkomnande, säger Susanne Ewerlöf.

Men den generösa inre delen av konsthallen kommer att behålla sin stora yta och råa uttryck.

– Vi har tänkt att vi alltid haft som vårt signum att arbeta i ruffiga och stora lokaler. Det har varit roligt att kunna erbjuda konstnärerna något annat än det traditionella galleriet. Jag har fått en känsla av att det får konstnärerna att tänka i nya banor och vi har fått många platsspecifika verk.

– Men att ha två rum är en fördel. Vi behöver inte göra en stor satsning som kräver mycket fysiskt och praktiskt arbete varje gång. Vissa verk kan göra sig bättre i en mer intim miljö.

Verkstad är en ideell förening som finansieras av bland annat Norrköpings kommun, Region Östergötland och Kulturrådet. Konsthallen som tidigare gått under namnet Verkstad: Rum för konst har funnits sedan 2009 och ställt ut konstnärer från Sverige och övriga världen.

Verkstad konsthall invigs den 7 november med en utställning med den svenska konstnären Liv Strand.