Folkbladet testar Julen står för dörren. Den som är lite tveksam till vilka drycker som ska ställas på julbordet när det verkligen gäller kan med fördel ta del av resultatet av vår test av julöl och julmust. Vår sex personer starka testpanel visade sig för det mesta vara djupt oeniga. Men det fanns också ögonblick av dominant enighet. De redovisade smakupplevelserna i detta test tycks inte följa vare sig några köns – eller åldersgränser. Urvalet av deltagande drycker i testet är helt slumpartat. Resultatet av vårt test är självklart djupt ovetenskapligt. Resultatet visar enbart vad just dessa sex personer ansåg om just dessa elva drycker just den fredagseftermiddag nio dagar före jul då just denna test utfördes på Folkbladets redaktion i Norrköping.

Så här gick testet till

Folkbladets redaktionsmedlemmar Patrik Selsfors, Susanna Beskow Norgren, Henrik Jonsson, Carolina Nilsson, Angelica Forsberg och Malin Perk ingick i testpanelen. De provsmakade fem sorters julmust och sex sorters julöl som serverades mugg för mugg. Panelen visste vilka elva sorter som ingick i testet men de visste inte i vilken ordning de provsmakade musten och ölen. Panelens uppdrag var att betygsätta varje mugg efter en femgradig skala där 1 var sämst och 5 var bäst. Maxpoängen i testet är således 6 x 5 poäng = 30 poäng.

Artikelbild

| Ordning och reda. Varje jurymedlem fyllde i var sitt protokoll vid testet.

Betygsättningen gjordes skriftligt i protokoll. Panelens medlemmar uppmanades även att underbygga sina betyg med korta personliga omdömen om smakupplevelserna.

Följande varumärken ingick i testet.

Julmust: Zeunerts, Apotekarnes (plastflaska), Hammars (plastflaska), Nygårda Romfat, Dufvenkrooks halvsöta. Zeunerts julmust var inköpt på Dollarstore i Söderköping medan de övriga köptes på Stora Coop i Ingelsta.

Julöl: Eriksberg, Mariestad julebygd, Mariestad julebrygd alkoholfri, Jacobsen golden naked christmas ale, Sofiero, Bryggmästarens vinterbrygd. Samtliga julöl inhandlades på Systembolaget vid Stora Coop Ingelsta.

Artikelbild

| Detaljstudie. Delar av testpanelen i arbete.

Resultat.

Julmust:

Artikelbild

| Vinnarna. Apotekarnes och Eriksberg.

Testet av julmust gav en tydlig vinnare och en tydlig förlorare. Plastflaskorna satte verkligen sin prägel på utfallet kan man säga.

1. Apotekarnes 21 poäng ”Så ska must smaka” ”En fullträff”

2. Nygårda Romfat 18 poäng ” Härligt skum” ”Tunn och besk”

3. Zeunerts 18 poäng ”Kaffesmak” ”Kaffeton”

4. Dufvenkrooks 16 poäng ”Klassisk smak” ”Standard”

5. Hammars 11 poäng ”Toksöt” ”Smaklös”

(Nygårda Romfat och Zeunerts hamnade på samma poäng. Zeunerts blev trea endast på grund av att bokstaven Z kommer efter bokstaven N som i Nygårda.)

Julöl:

Provsmakningen av julöl gav ett än mer tydligt utslag när betygen i protokollen summerades. Ettan vann stort och den stackars sexan kom långt efter. Men precis som då panelen testade julmust så spretade betygen rejält mellan deltagarna. Även de klara vinnarna drabbades av enskilda låga betyg.

1. Eriksberg 25 poäng ”Smeker gommen” ”Stark”

2. Bryggmästaren VB 21 poäng ”Klassisk” ”Smakar vanlig öl”

3. Jacobssen GNCA 17 poäng ”Spritsmak” ”Pikant smak”

4. Mariestad JB alkfri 14 poäng ”Fin ölsmak” ”Väl avvägd”

5. Sofiero 11 poäng ”Menlös” ”Unken”

6. Mariestad JB 9 poäng ”Usch” ”Passar inte till julbord”

Testpanelen hade ett par trevliga timmar tillsammans. Under muggarnas gång utbröt flera intressanta samtal om hur knepigt det här med smak egentligen är och om hur mycket som påverkar våra upplevelser av smak. För de av oss som gärna vill försöka hålla i plånboken i julhandeln är det kanske ett tröstens ord att underrättas om att inköpspriset på de 11 drycker som vi testat inte alls har dikterat hur våra resultatlistor ser ut. Saker och ting kan smaka dyrt utan att vara det. Och tvärtom.

God jul och drick med måtta.