Från vardagssysslor till ögonblick av närhet får vi följa med fotografens mormor Aina och morfar Tage.

Under sex år har Rebecka Uhlin med hjälp av kameran fångat morföräldrarnas liv som ett åldrande par. Besökaren får bevittna glada och tuffa stunder såsom vardagliga hushållssysslor till en långvarig kärleksrelation på ålderns höst.

Bilderna vittnar om den äldre generationen och deras sätt att vara. Utställningen har en lugn och rofylld atmosfär med natursköna färger och har en stillsam men eftertänksam karaktär.

Artikelbild

Porträttbild av Rebecka Uhlins mormor Aina och morfar Tage.

– Det är en personlig och stilla utställning som är både kul och fin, säger utställningsintendent Josefine Höijer.

Den skildrar morföräldrarnas åldrande och kärlek till varandra och är ett barnbarns kärleksförklaring till sin mormor och morfar.

– Jag var deras första barnbarn och det märktes i vår relation och att de värdesatte det. Ju äldre jag blir desto mer nyfiken har jag blivit på deras relation, beskriver Rebecka Uhlin i sin utställning.

Utställningen tar oss bland annat till Aina och Tages trädgårdsland där vi får följa med och rensa ogräs, till kärleksfulla stunder mellan paret på en klippa vid havet.

Artikelbild

| Besökaren får följa med på den tvåsamhet som det åldrande paret har byggt upp.

Aina och Tage är bekväma i deras åldrande. Deras liv är fullt av arbete och stunder av mycket delad glädje.

– Jag har genom mina bilder fått tillåtelse att komma nära mina morföräldrars kärleksrelation. Det har med tiden gett mig insikter. Mina frågor och funderingar har ofta överskuggats av känslor, lättnad och ödmjukhet inför deras tillgivenhet, skriver Rebecka Uhlin i sin utställning.

Artikelbild

| Fotograf Rebecka Uhlin.

Samtidigt som fotografierna beskriver Aina och Tages tvåsamhet de byggt upp, deras vardag och deras relation, är kärleksförklaringen till morföräldrarna ett genomgående tema.

Rebecka Uhlin beskriver sin barndom och hur hon fick baka med mormor Aina som tålmodigt lät henne mäta upp ingrediens efter ingrediens. Hur hon som barn klädde ut sig och blev fotograferad i morfars porträttstudio.

Artikelbild

En överblicksbild på den nya fotoutställningen på Arbetets museum.

– Som barn var mina morföräldrars hem en favoritplats, berättar Rebecka Uhlin.

“Vad handlar om oss själva och vad handlar om den ni tycker om”? “Hur påverkas våra känslor av den sårbarhet som relationer innebär”? "Vilken roll spelar förväntningarna som vi tror att andra har på oss"?

Artikelbild

Det är frågor som fotografen vill att du ska ha i åtanke om du vill förstå och analysera utställningen och bilderna.

Utställningen visas på Arbetets museum till och med 3 mars.