Nu har riksteaterföreningen KariN i Norrköping presenterat sitt vårprogram, ett program med ett varierat utbud.

Tillsammans med Finskt förvaltningsområde firar föreningen att Finland fyllt 100 år.

– Vi har två finska föreställningar, berättar Laila Lundman, ordförande i KariN.

Artikelbild

| "Hyper". Cullbergbaletten kommer till Norrköping.

I föreställningen "Vilket kalas! Kummat kutsut!" på Teater Bråddgatan 34 i dag, lördag, blandas sagor, berättelser, historia och nutid.

Bakom föreställningen står Uusi Teatteri, en sverigefinländsk barn- och ungdomsteater i Stockholm. Föreställningen spelas på svenska med inslag av finska.

För de mindre barnen ges "Veeras kontor" den 28 april.

– Vårt huvudnummer den här säsongen är gruppen 123 Schtunk, berättar Laila Lundman.

Det är en grupp som besökt Norrköping flera gånger tidigare. Trion som spelar klassiker iförda röda clownnäsor tar sig den här gången an Vilhelm Mobergs berättelse "Rid i natt". Föreställningen spelas i Hörsalen den 17 februari.

KariN är med i DansARR , en satsning som görs tillsammans med Dans i Öst och dansverksamheten inom Riksteatern nationellt och med stöd från Region Östergötland.

För första gången på 20 år kommer Cullbergbaletten till Norrköping, med dansföreställningen "Hyper". Cullbergbaletten har inte varit här sedan 1997. Nu kommer de till Hörsalen, den 28 april, som en del av Dansens vecka i Norrköping.

Mer spännande dans blir det i Norrköping under året. Det är nu Norrköpings tur att bli platsen för ett så kallat dansresidens, något som Linköping, Valdemarsvik och Motala tidigare varit med om.

Det är ett samarbete mellan Riksteatern nationellt, Riksteatern Östergötland, Dans i Öst/Region Östergötland, riksteaterföreningen KariN och kultur och fritid på Norrköpings kommun.

Ett dansresidens innebär att bjuda in och ge förutsättningar för en koreograf/dansare att arbeta.

Koreografen som är tillfrågad om att komma till Norrköping, och under året jobba tillsammans med dansare här, är Iki Gonzalez Magnusson, Stockholm. Hon har sin bakgrund i streetdance, och är även engagerad i frågor som rör funktionsvariationer och är programledare för Funk i P1.

Allt är inte formellt klart ännu, men Iki Gonzalez Magnusson besökte i dagarna Norrköping.

I samarbete med De dövas förening arrangerar KariN föreställningen "Parismiddagen" i Hörsalen den 12 maj, en hyllning till den svenska dövrörelsen som firar 150 år. Riksteaterns Tyst teater speglar en tidsresa i dövas historia, genom en middag för två.