Det är uppåt 25 år som Norrköpings symfoniorkester (SON) har gett konserter för en publik med olika typer av funktionsvariationer. Kjell Jonasson (bland mycket annat krönikör i Folkbladet) tog en gång initiativet till dessa konserter och finns på plats också denna eftermiddag. Det gör även producenterna till föreställningen Kristina Holm Danielsson samt Lisa Lindh (bägge producenter på SON för barn och ungdom).

– Jag tror att det är åttonde året vi är här på Flygeln, berättar Kristina Holm Danielsson som har tomteluvan på plats och en hel del att stå i tio minuter innan föreställning.

Det är helt fullsatt på denna populära kaffekonsert som äger rum i bottenvåningen på Flygeln.

Artikelbild

| Tomtesång. Tomten (Kjell Jonasson) hälsade på i Flygeln.

– Det är ju för de som kanske inte fixar en vanlig konsert, De Geerhallen är ju lite svårt att vara i med tanke på rullstolar och så men här funkar det perfekt. Sedan är ju musik och fika alltid ett vinnande koncept, skrattar Kristina Holm Danielsson som berättar att det är välbesökt i år.

– Det är 350 personer, det fylls på jättefort när vi går ut med anmälningar. I år är det också en nyhet; vi har en ramberättelse: "Morfar och Alva", skriven av Marcus Fyrberg som deltar tillsammans med Alva Turdén. Man måste variera sig lite.

Publiken består av boende på dagcentraler, särskolor, gruppboenden och liknande och man får fika av ett stort antal tomtar innan själva föreställningen börjar. Så kommer då dirigenten Katarina Andreasson in och leder in orkestern på den vackra "En vintersaga" av Lars-Erik Larsson.

Därefter är det dags för morfar (Marcus Fyrberg) och Alva (Alva Turdén) att göra entré. Det blir sång innan tomten plötsligt dyker upp på andra sidan scenen. Bakom skägget döljer sig Kjell Jonasson som framför sin egen låt "Som en ängel" ackompanjerad av orkestern.

Artikelbild

| Kjell Jonasson.

Lite senare i föreställningen stannar allt upp och ett luciatåg kommer vandrande från bakre delen av lokalen till publikens glädje. Det kommer från Klockaretorpets särskola och julstämningen ökar än mer i lokalen när de ställer upp sig längst fram och framför flera klassiska lucialåtar. De får naturligtvis starka applåder av publiken som verkar mycket nöjd med årets version av "Kaffekonserten". Julen närmar sig.