Få kan hantera en motorsåg som Tjåsa Gusfors.

Konstnären skulpterar vanligtvis i is och snö men på senare år han hon börjat jobba mer med trä och det är just en träskulptur som nu installerats i Hallarna.

–  Det här är min första offentliga skulptur i Sverige som kommer att stå kvar. Jag har gjort stenskulpturer i Portugal och Italien, men inte i Sverige, så det här känns som en stor ära. Sedan känns det roligt att den kommer att stå i Kulturkvarteret Hallarna eftersom jag varit engagerad där i ett kvarts sekel.  När den väl kom på plats så kändes det verkligen som att den hörde hemma där. Det blev väldigt bra. Jag känner mig mycket nöjd, säger hon.

Skulpturen föreställer en vaktfågel som vakar över ett guldägg med tre svampar intill.

Idén föddes i samband med att Tjåsa fick veta att hon hade drabbats av cancer.

– Det här var en skulptur som kom till mig väldigt starkt. En stolt och färgstark fågel som vakar över det här stora guldägget. Det är en hyllning till livet, säger Tjåsa som berättar att hon opererat sig för sin cancer och att allt ska vara bra nu.

Kerstin Gunnarsson på Hallarna välkomnar det nya konstverket som nu blir ett häftigt komplement till övriga skapelser där.

–  Vi är supernöjda. Den passar perfekt in med övriga skulpturer här. Det är lite halvgalna grejer här. Tjåsa har ju ett förflutet här i Hallarna så det känns rätt att hon får göra den här skulpturen. Det är väl lite av tanken, att låta lokala förmågor komma till uttryck här, säger hon.