Filmkrönika Många priser delas som vanligt ut på Golden Globes-galan i USA. Strålkastarna har hamnat på Christian Bale och hans avsiktliga humor.

Prisutdelningssäsongen har startat bombastiskt när Golden Globe-galan gick av stapeln natten till måndag. Och det inte bara för att vinsterna gick åt lite oväntade håll eller att flera förhandstippade favoriter gick ganska tomhänta därifrån. Utan också därför att Christian Bale valde tillfället att försöka sig på humor. Bale har genom åren varit orsak till skratt men sällan med egen avsikt eller intention. Mest känd är incidenten från tio år sedan då han skrek okontrollerat mot någon i filmbesättningen av "Terminator 4" som råkade förstöra hans "flow" i någon scen. Nu 2019 valde Bale istället att göra sig lustig på en prisutdelning och äga humorn.

Det finns tillräckligt att höga ögonbrynen åt, exempelvis att "Bohemian Rhapsody" vann bästa dramafilm i samma kategori som Spike Lees "Blackkklansman". Eller att Lady Gaga var nominerad som bästa skådespelare för sin väldigt ojämna gestaltning i "A Star Is Born". Men framförallt lyckades Christian Bale förvåna filmintresserade och andra världen över.

Bale vann pris som bästa skådespelare inom kategorin "musikal eller komedi". Bara där uppstår ju en humorstund, att "Vice" om Dick Cheney skulle vara musikal eller komedi. Visst, tragikomisk på någon nivå men det finns ingenting i filmen som indikerar faktisk komedi. När Bale gick upp för att ta emot priset gjorde han det på ett osedvanligt sätt. Bland annat talade han om att han fick rollen tack vare regissörens behov av en karaktär som helt saknar karisma. Därmed fick Christian Bale chansen, enligt honom själv. Han skojade om att nischa sig inom sektorn karismabefriade personer, exempelvis amerikanska senatorn Mitch McConnell. Sedan tackade han Satan för inspirationen att ta sig an rollen som före detta vice presidenten Dick Cheney. För vissa personer är inte det världshistoriens mest kontroversiella påstående att det skulle finnas något demoniskt hos Dick Cheney. Han och Donald Rumsfeld har tillsammans fått vara frontpersoner för den ondska som pågick under George W Bush-tid som president.

Men omvärlden har förändrats och det som en gång verkade despotiskt känns idag inte lika brutalt eftersom vi nu vet hur mycket värre situationen kan bli. Eftersom den nuvarande amerikanska presidenten inte ens är mån om att verka bättre än vad han är. I den kontexten är attacken mot Dick Cheney inte annat än chockerande.

De flesta på plats skrattade. Dick Cheneys dotter Liz Cheney, politiker och kongressledamot, blev arg och publicerade en gammal anklagande historia om Bale. The Church Of Satan reagerade med att hylla skådespelaren (The Church Of Satans mål är inte att dyrka djävulen utan lyfta individualism, frihet och stolthet...tydligen).

Händelsen känns allmänt oklar eftersom Christian Bale för inte så länge sedan talade väl om Cheney som familjefar och att han är en beläst man. Vad jag egentligen sammanfattar incidenten med är att visst är du mer nyfiken än någonsin på att se filmen "Vice"? Visst finns en gnutta hopp om att filmen inte är typisk Hollywood-biografi? Tänk om Bale bara är smart?