Julklimat Författaren och intervjuaren och klimataktivisten Titti Knutsson startade rörelsen Klimatfolket i november 2015. Sedan dess har hon intervjuat 50 östgötar som är engagerade i klimatfrågan på olika sätt. Intervjuerna blev till boken: "Hopp för klimatet – 50 östgötar berättar."

Sent på tisdags eftermiddagen hade Titta Knutsson - iklädd tomtemössa - slagit sig ner i receptionen i Norrköpings rådhus för att kunna uppvakta några utvalda politiker när de lämnade huset för dagen.

"Människor som är aktiva i Klimatfolket fick bestämma vilka politiker som borde få ett ex av boken. De som ville ge en bok till en särskild politiker betalade också för boken. Så jag är bara här som överlämnare av inslagna paket till de utvalda politikerna", berättade Titti Knutsson för Folkbladet.

Artikelbild

| Klimatfolk. Titti Knutsson hade med sig julklappar till utvalda politiker i Norrköpings rådhus.

I en intervju med Fria Tidningen från tidigare i år berättade Titti om när Klimatfolket fick möjlighet att bjuda in samtliga intervjupersoner i boken till landshövdingens residens i december. Många hade aldrig träffats tidigare och det blev en bred blandning av företagsledare, professorer och mellanstadieelever.

"Det var en fantastisk upplevelse. Jag vet att det har kommit konkreta samarbeten över gränserna ur det. Det var ett kvitto på att jag hittat rätt människor, sådana som vågar släppa in. Det är de mötena jag vill få till, men jag vill inte begränsa det till bara de 50", sa hon till Fria Tidningen.

Titta Knutsson hade lite otur med valet av tidpunkt. Ett segdraget möte med Kommunstyrelsen - där de flesta "bokpolitikerna" satt med gjorde att hon fick lov att lämna i böckerna i receptionen på rådhuset för vidare överlämnande till rätt mottagare.

Två politiker dök dock upp hos Titti Knutsson innan hon gick hem. Miljöpartiets Jens Lindell fick en inslagen bok ur Titti Knutssons hand. Någon som ville vara anonym hade ansett det så angeläget att Lindell läste boken "Hopp för klimatet" att han/hon betalat för boken.

Sverigedemokraternas gruppledare Darko Mamkovic var även han en av de utvalda. Av Darcos paket framgick att boken just till honom var skänkt av Mattias Hjerpe, föreståndare vid Centrum för klimatpolitisk forskning vid Linköpings universitet.

Mamkovic föreföll vara både glad och överraskad av gåvan från Hjerpe och Klimatfolket.

"Det är det som är det fina med det här sättet att arbeta. Istället för att trycka ner och klanka på folk så når vi dem med glädje och uppskattning. Alla tycker om att få presenter, då ger vi dem presenter och så kanske de kan bidra med lite mer hopp för klimatet. Så tänker jag", sa Titti Knutsson till Folkbladet innan hon hastade iväg från rådhuset.