Krönika Ännu ett år, ännu en "Star Wars" film. Så känns det numera. 1977 kom den första och under några år släpptes tre klassiker. För den som inte var med då kan det kännas lite märkligt vad all uppståndelse handlade om. Men 1977 var George Lucas kreation något ovanligt och banbrytande. Mixen av äventyr, humor och kampen mellan ont och gott gick hem. Dessutom var den väldigt tidsenlig, 80-talets teknik- och robotvurm speglades väl i filmen. I knappt 20 år vilade sedan konceptet. För att åter väckas till liv sent 90-tal och tidigt 2000-tal. Till mångas förväntan och sedan besvikelse. Dessa tre uppföljare, eller föregångare beroende på hur du ser på det, ansågs infantila och tömda på själ. Fansen ansågs sig ha rätten att kräva viss nivå och viss riktning. Supportrarna vilade inte förrän hela världen delade deras syn om att uppföljarna var katastrofala (och okej, lätt att hålla med). Därefter gick serien i ide igen under tio år för att sedan återvända med "Star Wars: The Force Awakens". Uppvaknandet har skett utan George Lucas som inte längre är regissör. Stjärnornas krig har blivit så stort att de har tappat ägandeskap. Vad kan andra som inte skapade filmen ha för rätt att bestämma över andras idéer? I ett konsumtionssamhälle har såklart människor en känsla av att kunna beställa sin produkt och personanpassa den efter egen smak. Men var försvinner konsten? De flesta skulle säkert argumentera att Jar Jar Binks inte är konst utan ett inslag placerad just på kommersiella premisser. Stämmer det? Vem vet, vad som känns säkert är att konstnären själv är den med absoluta rättigheter till sin skapelse. Någon kan invända att det du delat med världen har du delat, andras vilja kommer in i din sfär då.

Häromdagen pratade en kompis om "Star Wars". Hon väntade med spänning på att få se nya upplagan. Samtalet fördjupades och hon berättade om filmserien och dess koppling till Yoga-filosofi. Det gjorde mig så pass intresserad att jag sökte efter information om liknelser mellan Lucas populära filmer och andra världar. Den som letar efter jämförelser mellan bibeln och "Star Wars" hittar snart många källor som påstår att likheterna finns. Utifrån ett helikopterperspektiv finns naturligtvis en livsåskådningsvinkel i allt som handlar om kampen mellan gott och ont. De som jämför filmserien med bibeln ser dock inte så enkelt på det. Luke Skywalker liknas vid Moses, Bibelverser citeras i tämligen övertygande kopplingar till religion.

George Lucas har numera titeln "creative consultant", kreativ konsult. Skådespelaren Mark Hamill, Luke Skywalker, har i en intervju talat om att Lucas tankar och idéer inte alls tas tillvara på i den kreativa processen av de nya filmerna. Regissören skapade något som blev så stort att alla ville ha del av det. Sedan dess är hela världen ivrig att äga något en person en gång skapade. Han må ha släppt kontrollen, men är fortfarande namnet alla kopplar till historien.