Producenterna Annica Carlsson Bergdahl och Jerker Andersson har tillsammans rest i Sverige och sökt upp unga, från Oxie i söder till Pajala i norr. Drygt 100 ungdomar har intervjuats och 750 gymnasieelever har skrivit om hembygd, grannar och fredagskvällar.

- Det finns krafter som försöker snäva in begreppet hembygd. Men vi är intresserade av vad unga idag upplever som hembygd. Det är viktigt att vi alla deltar i samtalet om vårt samhälle, säger producenten Annica Carlsson Bergdahl.

Artikelbild

| Hembygd kan vara både röda stugor på landet och miljonprogramsområden.Producenterna Jerker Andersson och Annica Bergdahl Carlsson har också fångat upp sådant som fördomar om grannar: "familjen som grillar", "gapgubben" och "tatueringsfreaket"...

- Många associerar hembygd till något dammigt, Småland och kullerstenar... Men vi har alla en plats med en speciell känsla som betyder något för oss och vår identitet, fortsätter hon.

Ett 40-tal ungdomar har fotograferat sin hembygd, en av dem är Amanda Thorsson Mendoza som tagit en bild från Karl Johans Park där gamla Storans neonljus glittrar vackert i natten.

Men den plats som ligger henne närmast hjärtat är Himmelstalund - där hon tränat konståkning, spelat basket och jobbat på Stadium SportsCamp.

Mindre smickrande för Norrköping är att hon också känner otrygghet: "Jag undviker parker och vissa uteställen. Jag håller mig gärna där det finns gatlyktor..."

Artikelbild

| Norrköpingstjejerna Maria Awad, Amanda Thorsson Mendoza, Stephanie Pusunc, Pamela Bitariho och Petra Lahdo medverkar i utställningen där de berättar om sin hembygd. "Det är kul att de bryr sig om vad vi har att säga. Jag tycker att utställningen har blivit bra med sina många olika perspektiv, säger Petra Lahdo och fortsätter: "Hageby är min hembygd. Jag har bott där i hela mitt liv."

Läs hela artikeln i Folkbladet.