I Adventure Dome: Utforska världen med Roboten och Räven får vi följa med visualiseringscentrets maskotar när de utforskar tropikerna i jakt på hemliga gömställen och skatter. Filmen är interaktiv och med hjälp av skyltar får publiken välja väg åt huvudpersonerna, svara på olika frågor och memorera vad de ser. Var och en röstar genom att hålla upp en skylt och bestämmer på så sätt ödet för karaktärerna. En värd räknar rösterna och styr sedan handlingen mot ett av de tio olika sluten.

Adventure Dome är en del i det två år långa EU-projektet Immersify där länder som Polen, Tyskland, Österrike och Frankrike samarbetar. Projektet går ut på att göra det lättare att behandla tung data, spela den i olika system och göra så att det inte tar så mycket plats på hårddisken. Visualiseringscenter C är med och skapar visuellt innehåll till projektet och planen är att filmen ska visas på filmfestivalen i Cannes år 2020.

– Vi har gjort den här filmen interaktiv just för att vi har en tacksam miljö för det ändamålet. Det blir roligare för barnen om de får vara med och delta. När filmen sedan visas upp i Cannes kommer det att vara en spelfilm istället, säger Jonathan Klittmark, marknadsansvarig på Visualiseringcenter C.

Artikelbild

| Filmens skapare Mariadele Arcuri Rossoni, Måns Larsson, Christian Södergren och Magnus Chirgwin (musik)

Mariadele Arcuri Rossoni har skrivit manus till Adventure Dome och programmerat filmen tillsammans med Måns Larsson och Christian Södergren. Roboten och Rävens äventyr är en av två delar i Immersify-projektet. Del två är en rymdresa i systemet Open Space där Visualiseringscenter C samarbetar med NASA.

– I Open Space visualiserar vi rymddata, vi hämtar bilder och information från rymden och gör om det till grafik. Till exempel kan man se Mars yta i detaljnivå. Även det kommer vi göra om till en spelfilm, säger Jonathan Klittmark.