Linköpings körprofil Lars Beckman, 53, tar ett nytt grepp om körlivet i Norrköpings innerstadsförsamling S:t Olof, med Hedvigs kyrka, S:t Olai kyrka och Matteus kyrka som bas.

Organisten Lars Beckman kommer närmast från Landeryds församling i Linköping och har de senaste åren bl a varit ledare för Linköpings gosskör och Linköping kammarkör. Han har nu tagit över både Sara Michelins tidigare kör S:t Olai Motettkör och Ulf Tellins tidigare kör Hedvigskören.

– De här körerna har en fantastisk och rik musikalisk historia. De har genomfört det ena stordådet efter det andra. Det är både utmanande och roligt att få jobba med dem och utveckla den goda musikaliska kvalitet som redan finns. Det är körer som verkligen vill något och det gillar jag, säger Lars Beckman som hoppas kunna tillföra ny energi till körerna.

– Det är en fantastisk rikedom att få gå in i och jag ser fram emot att skapa något nytt och gemensamt i församlingen som nu är en enhet.

De båda körerna slås samman till en stor kör - S:t Olofs Oratoriekör, som fokuserar på de stora kyrkomusikaliska verken. De båda körerna har tidigare samarbetat regelbundet och gjort konserter tillsammans under tio års tid. Samtidigt startas S:t Olofs kammarkör - en helt ny körsatsning för den avancerade körsångaren som får inriktning på a cappellamusik.

– Det är fritt för den som vill söka sig dit, både ur de gamla körerna och nya människor, sägre Lars Beckman.

I höst gör båda körerna en satsning på Otto Olssons Te Deum som framfördes första gången 1910 och blev så populärt att det uppfördes över 100 gånger under Otto Olssons livstid.

– Det är ett verk i romantisk stil som är mycket pampigt och mäktigt, men samtidigt väldigt finstämt och innerligt. Det är stora kontraster och ett väldigt rikt verk, säger Lars Beckman.

Kören fortsätter de tidigare körernas samarbete med orkestermusiker handplockade ur SON och andra orkestrar i närområdet.

Linköping kammarkör kommer nu att ledas av Helene Ranada Matstoms och Linköpings gosskör leds vidare av Lovisa Kronstrand Alinder, Annika Blohm och Vivi Boozon.