Norrköpings Symfoniorkester presenterade på torsdagen sin nye chefdirigent: den tyske dirigenten Karl-Heinz Steffens. 

Han tillträder vid säsongsstarten 2020/21 för ett förordnande på tre år.

SON:s konstnärlige chef Henrik Marmén beskriver relationen mellan Steffens och SON som något av ”a match made in heaven”. 

– Vi är så glada över att bitarna nu fallit på plats och att vi därmed kan presentera ett mycket välrenommerat namn som SON:s nye chefdirigent, säger Henrik Marmén.

Sökandet efter en ny chefdirigent har pågått sedan 2016 då företrädaren Michel Francis slutade.

– Det har varit viktigt att låta processen ta den tid som krävts för att hitta den perfekta matchningen mellan orkester och dirigent, säger Henrik Marmén. 

– När vi mötte Karl-Heinz Steffens i förra årets Brahms-satsning visste vi direkt att vi funnit vår nye chefdirigent. 

– Vi letade efter en erfaren dirigent som kan fortsätta utveckla orkestern klangligt, som kan kärnrepertoaren och samtidigt är nyfiken på ny musik, inte minst svensk. Men det har också varit viktigt att hitta någon som ”klickar” med orkestern, skapar magi på konserterna och kan vinna publikens hjärta. Karl-Heinz Steffens har alla dessa egenskaper, säger Marmén. 

– Jag ser verkligen fram emot en framtid sida vid sida med Norrköpings Symfoniorkester. När vi förra säsongen spelade alla fyra symfonier av Brahms tillsammans fanns det omedelbart en ömsesidig konstnärlig förståelse, och vi hade helt enkelt väldigt kul när vi jobbade ihop, säger Karl-Heinz Steffens.