Det är en av de äldsta tävlingarna för professionella satirtecknare. Den startades i Kanada, och återuppstod i Portugal.

För att få delta i tävlingen ska bidragen ha publicerats i till exempel dagspress året innan.

Saad Hajo, satirtecknare i Norrköping, EWK-pristagare och medarbetare i Folkbladet, blev inbjuden att vara med i juryn, ett ärofullt uppdrag som han genast tackade ja till.

Tidigare har en av hans teckningar som publicerats i Folkbladet kommit med i tävlingens katalog.

Saad Hajo stod just i begrepp att än en gång skicka in ett bidrag till tävlingen, en teckning med Trump och Obama, inspirerad av Munchs "Skriet", när frågan om att sitta i juryn kom. Ett stort uppdrag.

– Ja, för mig är det det största i min karriär, säger Saad Hajo.

I februari åkte han till Portugal för att tillsammans med de andra i juryn plocka fram pristagare i tre olika kategorier. Vinnarna där hade möjligheten att vinna Grand Prix. Det priset gick till Marilena Nardi, Italien, något som offentliggjordes den 2 juni. Hon är den första kvinnan som fått World Press Cartoon Grand Prix.

Totalt ingick fem personer, kända satirtecknare, i den internationella juryn. Förutom Saad Hajo, från Syrien, numera bosatt i Norrköping, var det António Antunes, Portugal, Rayma Suprani, Venezuela, Michael Kountouris, Grekland, och Robert Rousso, Frankrike.