"Den blomstertid nu kommer" gick upp på svenska biografer i somras.

I går var det dags för ännu en film inspelad här i Norrköping att gå upp på bioduken – "Goliat".

Peter Grönlunds mörka drama har hyllats av filmkritiker och förhoppningen är förstås att den ska bli lika älskad som hans första långfilm "Tjuvheder".

Artikelbild

| I går var det stor galapremiär på Cnema.

Filmen är inspelad här i Norrköping och flera av skådespelarna som medverkar är härifrån, bland annat huvudrollsinnehavarna Sebastian Ljungblad och Joakim Sällquist.

Det är första gången de står framför kameran.

– Jag hängde med ett par grabbar när de hade audition för filmen. Jag hade inte tänkt att jag själv skulle ställa upp, men när alla vara klara så kom de ut och frågade om inte jag också skulle testa. Det gjorde jag och nu står jag här, säger Joakim.

Hur känns nu då när filmen ska börja visas?

– Det går inte att ta in riktigt, säger Sällquist.

– Det är ofattbart. Det är sjukt att alla man känner ska få se en på stora bioduken, menar Sebastian.

Regissören Peter Grönlund beskriver filmen som "en stark känslomässig resa".

– Det är en emotionell knytnäve i ansiktet och en tydlig inblick i en tillvaro som man själv kanske bara sett passera förbi fönstret eller haft på sin bakgård men som man aldrig riktigt våga beträda. Det här är en parallell verklighet som existerar i Sverige där egna lagar gäller, säger han.

Filmen handlar om människor som rör sig i en kriminell värld, något såväl Sebastian som Joakim har egen erfarenhet av.

– Jag är drog- och kriminalitetsfri sedan flera år tillbaka nu men jag hade jättestor hjälp av mina egna erfarenheter när jag skulle gå in i min karaktär. Jag kände igen omgivningar och kände igen den här dysfunktionella undertonen som genomsyrar filmen, säger Joakim.

Peter Grönlund gillar att arbeta med oerfarna skådespelare just för att försöka få till en speciell autenticitet, att det ska bli så verklighetstroget och äkta som möjligt.

När man träffar rätt menar han, då blir det riktigt bra.

Varför valde ni att spela in filmen här i Norrköping?

– Dels hade Norrköping den estetiken som jag sökte, dels märkte vi att det fanns väldigt mycket talang här när vi började med casting. Sedan var det att Norrköpings Filmfond gick in med pengar och det var fantastiskt viktigt för oss i det läget.

I går kväll var det stor galapremiär på Cnema i Norrköping.

Peter, Sebastian och Joakim var alla där och presenterade filmen och svarade på frågor. Först hölls en speciell visning för inbjudna gäster. Sedan öppnades portarna upp för allmänheten.