God jul(gran) Nätan alla städer i världen smyckar sig med julgranar inför och under julen. Själv såg jag nyligen julgranen på Reforma Avenue i Mexico City. Julgranen är konstgjord och hela 110 meter hög. Varje år dekoreras granen med 1,2 miljoner lampor och 80 kilometer sladd används. Även Norrköping har flera stora utegranar på plats. Den vackrast är i mitt tycke den som står vid Konstmuseet.

Hotels.Com har listat världens mest kända julgranar. Norrköping finns (ännu) inte med på den topplistan. Men granen i Mexico City hamnar på åttonde plats.

Hotels. Coms lista toppas av granen vid Rockefeller Centre, New York. Varje år den 3 december samlas tusentals människor i New York för att se när granen tänds. Miljontals bänkar sig även framför TV:n för att bevittna spektaklet.

Artikelbild

| Mäktig. Granen vid Konstmuseet i Norrköping har nog några steg kvar att gå innan den utmanar de värsta granarna i världen.

Listan i övrigt ser ut så här:

Rodrigo de Freitas, Rio de Janeiro

Världens största flytande julgran finns i mitt i Rio de Janeiro. Granen, som väger över 500 ton, lyses upp av 3,3 miljoner lampor och flyter runt i lagunen Rodrigo de Freitas.

Galleries Lafayette, Paris

Artikelbild

| Kungliga granar. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Galleries Lafayette är Paris mest anrika varuhus och har varje år har ett nytt jultema. I år kommer varuhuset fira en ”monsterjul” som utmanar alla klassiska jultraditioner. Ingår gör bland annat en 25 meter hög julgran som hänger upp och ner. En gång i timmen brakar en ljud- och ljusshow ut vid granen.

Trafalgar Square, London

Artikelbild

| VM. Denna gran - dekorerad av Americasn Womens Club i Stockholm - vann pris 1998.

Ända sedan andra världskrigets slut har Norge skänkt en julgran till Storbritannien som tack för stöd under kriget. Den gigantiska granen ställs varje år upp på Trafalgar Square mitt i London.

Puerta del Sol, Madrid

Torget Puerta del Sol lyser upp varje jul av en gigantisk julgran som besökare kan gå in i. Granen har blivit en turistattraktion och värd en omväg om du är på besök i Madrid.

National Christmas Tree, Washington D.C

Enligt en tradition sedan 1923 tänds julgranen vid Vita huset den 4 december varje år. Biljetter till ceremonin lottas ut och 17 000 åskådare får plats när lamporna tänds.

Muranogranen, Venedig

På öns stora torg står världens största glasgran. Den åtta och en halv meter höga granen består av 1000 glastuber i olika färger.

Wilmington, North Carolina

Världens största äkta julgran är egentligen en över 400 år gammal ek prydd med över 5000 kulor. När traditionen påbörjades 1928 var granen 25 meter hög men med åren har vädrets makter tärt på trädet som nu krympt till cirka 17 meter (med en diameter på 37 meter).

Legoland, San Diego

Världens högsta julgran byggd enbart av lego. Julgranen på Legoland i San Diego är tio meter hög och består av 245 000 gröna klossar.

Charlotte, North Carolina

Enligt en 59 år gammal tradition bildar en kör i staden Charlotte en "levande gran" och sjunger in julen. Greppet har tagits efter på många håll men i Charlotte var man först.