"Många reagerar negativt på namnet Usama. Jag vill visa att Usama är som vem som helst av oss, med samma drömmar, tankar och förhoppningar om livet", sammanfattar Eva Lundgren Stenbom sin fotoutställning.

Utställningen porträtterar tio personer med namnet Usama. De svartvita fotografierna åtföljs av inviduella berättelser, där personerna på bilderna berättar om sitt förhållande till sitt namn, och delar med sig av livserfarenheter.

Tanken är att besökaren ska reflektera över hur vi påverkas av namn, både våra egna men också andras. Bemöter vi folk olika utifrån deras namn?

Artikelbild

| "Min vän Usama". Eva Lundgren Stenbom och Sahar Burhan på Galleri Kameleont.

Många tänker på terrorledaren Usama bin Ladin när de hör namnet Usama. Men Usama är ett vanligt namn i arabvärlden, ett namn som kan stavas på flera olika sätt.

Eva Lundgren Stenbom berättar att hon fick idén till utställningen från en krönika som hennes vän Sahar Burhan skrev i tidningen ETC, om vännen i Norrköping som heter just Usama, och som nu finns med på ett av de tio fotografierna i galleriet som drivs av Sahar Burhan.

– Den började med något i stil med "Jag ska berätta om min vän Usama. Han är inte som den Usama ni tänker på".

– Jag har länge stört mig på hur lätt vi har fördomar gentemot människors namn, att vi dömer utifrån namn, och att folk diskrimineras i jobbsökarsammanhang på grund av sina namn, säger Eva Lundgren Stenbom.

Utställningen invigs i dag, söndag, av kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström (S).