Till tonerna av Bloodhound gangs "The roof is on fire" äntrade skådespelaren och talkshowvärden Tobias Almborg X-scenens scen strax efter halv nio på fredagskvällen. När polletten trillade ned hos publiken, hördes lite fniss, "nämen" och "aha", kanske något reserverat, som om "kan man skämta om att det faktiskt just brunnit på vår fina Östgötateater här i stan"? Jodå, det kan man.

– När jag fick höra nyheten om att det brann visste jag faktiskt först inte om jag hade någon arbetsplats att gå till längre, inledde Tobias Almborg som sedan kunde konstatera att elden koncentrerats till en del av teatern.

Gycklaren, där talkshowen skulle ha hållits från början, eldhärjades inte. Men vatten och rök har dock satt sina spår och flytten till X-scenen på Reslagaregatan blev räddningen (för många som inte lyckades knipa en biljett till den 30:ondes uppsättning en "extra" räddning, på så vis att lokalen där tar flera och extrabiljetter släpptes). Efter uppmaningar om hur och när publiken fick tillåtelse att dricka ett glas vin, tyckte Tobias Almborg att "va fan, nu kör vi" och showen drog igång med första gästerna: Janne Abrahamsson och Micke Pihlblad från 23 till,  punkbandet som återuppstått och nu släpper en ny skiva, av LP-slag. Gästerna berättade några minnen och publiken bjöds på en video till en av låtarna runt 80-90-talen med härligt tidsenliga frisyrer.

Artikelbild

| Tobias Almborg och Lotta Ramel pratade bland annat om filmen "Ted" där Lotta spelade sin egen mamma.

Efter denna start var det Lotta Ramels tur att inta scenen. Hon är aktuell med "Faust 2" på Östgötateatern och om tanken var att publiken inte skulle gå därifrån klokare med vad föreställningen handlar om, lyckades de – "det är en teaterfest där man inte riktigt förstår allt" som Tobias Almborg sade. Samtidigt lyckades de fånga publikens nyfikenhet om vad det egentligen är för en pjäs som – enligt Tobias Almborg – författaren Goethe själv menade "aldrig skulle spelas på en scen, möjligtvis läsas". Något som självklart gör att man måste gå dit! 

Lotta Ramel berättade om sin pappa Povel och hur hon spelade sin egen mamma i filmen"Ted". Om hur det var att "möta" sin pappa igen där på inspelningsplatsen, och "Ted" som hon var gift med en tid, och hur allt kom över henne igen.

– Det är svårt att förklara, men allt kom tillbaka på något sätt och jag fick sätta mig ned på en sten i skogen och gråta.

Många skratt blev det när konstnären Ola Niklasson visade och berättade om sin konst. Han menar att han gör en insats, förlänger livet på tavlor som ingen längre vill ha.

Artikelbild

| Ola Niklassons skapelser gav många skratt hos publiken.

– Det finns massor med tavlor med korsstygn på loppis, men ingen köper dem. De är egentligen jättefina, men det saknas något. Så jag lägger till lite, sade han och publiken fick bland annat se Darth Vader och Solstickepojken i natursköna miljöer.

Anders ”Moneybrother” Wendin  avslutade gästlistan när han äntrade scenen runt klockan 22. Han berättade om hur han bodde i Norrköping 2015 och spelade "Frankenstein" på Östgötateatern. Om hur Aftonbladet gått ut med att han snart ska få en son – "de är bra duktiga på att veta saker, inte ens vi vet vad de blir" – och att han för första gången fått frågor om sina texter nu när han sjunger på svenska. Han avslutade talkshowen med att framföra två sånger på just svenska.