EU har de senaste åren stått mer i centrum för samhällsutvecklingen är någon gång tidigare – ändå debatteras det väldigt lite om EU-frågor.

Med den nya boken ”Ett bättre Europa” vill Göran Färm (S), Norrköping, väcka intresse för EU-valet den 26 maj.

Han har arbetat med Europapolitik i 20 år, och har varit socialdemokratisk EU-parlamentariker i nästan 13 år, fram till 2014.

Artikelbild

| Nya boken "Ett bättre Europa" av Göran Färm.

– Det har mest diskuterats under årens lopp om det ska vara mer Europa eller mindre Europa, om Bryssel ska få mer makt eller mindre. Min poäng är att det handlar ibland om mer och ibland om mindre – det ska bli bättre, säger Göran Färm.

Han tycker att EU ska ta på sig en tyngre roll globalt när amerikaner, ryssar och kineser slåss om världsherraväldet.

– Sedan finns det områden där man gott kan skala av EU en del makt och befogenheter. Det är onödigt mycket detaljregler på olika områden.

– EU blir viktigare och viktigare, men ändå skrivs och diskuteras det väldigt lite om EU. Det börjar någon månad före ett EU-val, men det är fem år mellan Europaparlamentsvalen, och de övriga fyra åren och nio månaderna är det väldigt tyst, säger Göran Färm.

Trots att EU lagstiftar mer och mer på tunga områden säger svenska partier allt mindre om Europafrågor i sina valmanifest och politiska program.

– Det där måste vända.

När det gäller klimatet, migration och arbetsmarknad måste man göra stora, gränsöverskridande överenskommelser, menar Färm.

Samtidigt finns det tendenser i EU med växande högerpopulistiska krafter där svaret på dagens utmaningar är stängda gränser.

Å andra sidan har Brexit blivit ett avskräckande exempel i diskussionen om att vara kvar i EU eller inte.

– Debatten har dött i nästan alla länder. I Sverige säger både V och SD inför EU-valet att den frågan tar vi inte upp.

60 procent av svenska folket är för EU-medlemskap, säger Färm, fler än någonsin.

– Det tror jag är ett tecken på att folk inser att numera är det så mycket av de allra största samhällsfrågorna som inte går att fixa nationellt.

Det finns en folklig reaktion mot klyftor mellan fattiga och rika, mellan stad och land, och då gäller det för de demokratiska partierna att formulera ett svar, ett tydligt alternativ till högerpopulismen, menar Färm.

– Den tankeverksamheten borde man ägna sig mycket mer åt: Vad är vårt svar?

Han efterlyser ett rejält programarbete inom socialdemokratin.