Det är en färgsprakande utställning som visar på handväveriets bredd med bland annat mattor, kläder och plädar.

– Vi var lite trötta på det färglösa när vi för två år sedan bestämde temat, berättar Diana Karlsson, ordförande i Östergötlands handvävare.

Till vävutställningen bidrar varje region med tre alster, och från Östergötland visas en vävd tavla av Inga Danielsson, en randig pläd i blågröna toner och en randig damast med stiliserade mönster av Inga Randskog.

Artikelbild

| Inger Andersson visar "Stjärnklart", en av hennes damastvävar. "Den är gjord på en kurs, där vi fick i uppdrag att göra något i gult och blått".

– Jag väver också damast, man måste vara besatt av det, säger Inger Andersson med ett skratt.

– Med damast kan man göra figurer med egna mönster, fortsätter hon.

– Att rita mönster tar ofta lika lång tid som vävningen. Trådarna på varpen måste ha ett visst system, och det skapar man genom att dra trådarna genom sållen. Det tar nog en vecka bara det.

Utställningen hålls i samband med att Östergötlands handvävare står som värd för riksföreningens årsmöte som pågår i fyra dagar. Under dessa dagar hålls kurser, föredrag (om bland annat östgötadrällen), textilvandringar i Norrköping och utflykter till bland annat Björke Vävstuga.

Artikelbild

| Inger Andersson och Diana Karlsson från Östergötlands handvävare i utställningen där handvävarna har följt uppmaningen att väva färgglatt.

Östergötlands handvävare har 75 medlemmar över hela länet medan Riksföreningen för handvävning har 1800 medlemmar. Föreningen vänder sig till både professionella och amatörer och vill verka för att handvävningen ska bevaras och utvecklas.