Runt om i Arbis lokaler hängde ett knappt tjugotal av Norrköpingsmålaren Melker Garays tavlor i olika storlekar och stilar. "Magisk realism" är ett uttryck som återkommer i etablerade konstkritikers anmälningar av hans konst.

Britte Montigny i Skånska Dagbladet sammanfattade träffsäkert och utmärkande för de tavlor som visades denna kväll att "med perfekt sinne för karaktäriserande detaljer som ögon och näbbar låter Garay aningar av djur tona fram i flödet av färger."

Hans målningar är verkligen färgstarka explosioner av energi och kraft.

Artikelbild

Arnold Immanuel Johansson, Olga Sculgina och David Tigranov.

När Folkbladets utsända rörde sig i lokalen bland besökarna så var det ofta just Melkers "energi" som lyftes fram. "En person som får mycket gjort". "En som får saker att hända" "Melker håller alltid på med flera saker", var fraser som många använde för att beskriva honom som person och som konstnär.

Han debuterade som författare med "Kyrkvaktmästarens hemliga anteckningar" som kom 2008. Sedan dess har det blivit många böcker medan ha i sitt måleri "befinner sig i uppstarten av sin karriär" som konstkritikern Joanna Persman skriver i programbladet.

Folkbladet talade med Melker Garay om den nya boken "Bekännelsen" som ligger på ett bokbord tillsammans med några av hans tidigare böcker.

– Den här boken är annorlunda i jämförelse med vad jag skrivit tidigare. Jag är verkligt spänd inför vad människor kommer att tycka om boken. Jag känner att jag passerar gränser i mitt författarskap med den nya boken. Det är en utlämnande bok om vanmakt, sexualitet, pennalism och maktmissbruk. Men också om kamp och uppror, sa Melker Garay.

Artikelbild

Ronja Ljung serverade i baren.

Vid ett bord i Arbis lokaler satt Arnold Immanuel Johansson tillsammans med hustrun Olga Shulgina och vännen David Tigranov. Olga är från Ryssland men bor numera i Norrköping med Arnold som flyttat till staden från Stockholm. David Tigranov är också ryss och en stor och berömd symfonimusiker. Olga har arbetat som lärare i 45 år i Ryssland och tar nu privatelever som vill lära sig ryska. Melker Garay är en av eleverna; det är så de har lärt känna varandra. De båda ryssarna är aktiva i den livaktiga ryska föreningen i Norrköping.

Arnold Immanuel Johansson säger sig inte vilja köpa några tavlor.

Artikelbild

En av Melker Garays tavlor.

– Jag har gjort så många egna tavlor i mitt 88-åriga liv så det räcker och blir över, sa Arnold.

I baren serverade Ronja Ljung mat och dryck till hugade gäster. Senare skulle australiensaren Andrew Watson som nyligen flyttat till Norrköping komma till baren och blanda sin prisbelönta drink "Cubist"; en dryck som består av Bacardi Carta Blanca, Martini Extra torr, Pastis, färsk citronjuice, honungsvatten och Prosecco.