I vår tar hon studenten efter sina gymnasieår på Film & Musikgymnasiet, men innan dess sätter hon upp enmansföreställningen "Autism för dummies - konsten att vara en alien, där hon blandar monologer med sångnummer.

– Det ska bli skönt att förmedla mina tankar där jag utgår ifrån varför jag gör som jag gör, är som jag är och varför det blir som det blir, säger Emelie Karlsson.

Hon var ganska liten när hon började förstå att alla inte reagerade som hon gjorde och sedan dess har hon diagnostiserats med autism, adhd, misofoni - ljud som förknippas med starkt obehag, RLS, och GAD. RLS betyder att man har ett tvång att röra på ben/armar på grund av obehags känslor, GAD är generaliserat ångestsyndrom, adhd - hög aktivitet och impulsivitet.

Artikelbild

| Enmansföreställning. Föreställningen som också är Emelie Karlssons examensarbete går att se i mitten på februari.

För Emelie handlar det nu om att få till rutiner och samspel med sin kreativitet, en kreativitet hon upptäckte när hon var med i Norrköpings ungdomscirkus.

– De andra gjorde kreativa saker även när de inte var på cirkusen, det inspirerade mig och det är något jag på något sätt vill jobba med i framtiden, säger Emelie Karlsson, som från ena stunden till den andra kan gå från att vara väldigt konkret till att vara jätteluddig.

Det var när hon gick i sexårsgruppen och läraren skällde ut hela gruppen för att de åt med öppen mun som Emelies värld exploderade. I alla fall inuti hennes huvud.

– Jag förstod inte att det bara var jag som kände så.

Sedan dess har det blivit värre, nu kan hon inte äta tillsammans med någon utan att få starka obehagskänslor av ljudet när någon tuggar.

– Jag kan inte ens prata med någon som tuggar tuggummi och jag kan inte äta tillsammans med mina föräldrar. Oftast sitter jag för mig själv med musik i hörlurarna, säger Emelie.

Hon kan också bli ursinnigt förbannad när någon hostar, och hon har svårt att läsa av andra människors sinnesstämning vilket gör att det är svårt att hänga med kompisar eftersom hon ofta tvingas lämna gruppen när det händer något som stökar till det i huvudet på henne.

– Det blir svårt att få någon kontinuitet, det är ingen som vill vara med en när man inte är som alla andra och fast jag alltid menar väl så blir det ofta fel, av rädsla för att det inte ska hoppa grodor ut munnen på mig så blir jag tyst. Jag är alltid för mycket eller för lite.

15 februari på Dynamo kan du se Emelie framföra sin 40 minuter långa enmansföreställning.