De flesta kan säkert relatera till yllefilten på ett eller annat sätt.

Det kan handla om barndomsminnen, picknick i det gröna eller bara de där stunderna när man slumrat till på soffan och behöver något att värma sig med.

Men yllefilten har haft en större roll i historien än så.

Artikelbild

| Viola Gråsten, Sigvard Bernadotte, Thyra Lundgren och Astrid Sampe är några formigvare som genom åren satt färg och mönster på filtarna.

Något som utställningen "Filt för livet" tar fasta på.

Där kan besökarna följa den resa yllefilten gjort under det senaste århundradet.

– Yllefilten har en fantastisk förmåga som vi måste lyfta fram. Hjälporganisationer delar ut dem till nödställda på flykt, vid olyckor eller katastrofer. Den håller värmen när det är blött, fuktigt och kallt och den står emot eld bra till skillnad mot fleecefiltar som bara smälter. En yllefilt är för livet, säger Pia Eldin-Lindstén, konstnär och textilformgivare, och den som ligger bakom utställningen tillsammans med kollegan Kristina Lindkvist.

Idén till utställningen föddes efter att Kristina, som forskat mycket kring yllefilten och själv samlat på yllefiltar i många års tid, hörde av sig till Pia och undrade om inte hon ville skriva en bok om ämnet.

Artikelbild

| Utställningen bjuder även på ett lokalt inslag med filtar från Norrköping.

– När jag läste materialet så insåg jag att vi får nog försöka bredda det och göra det lite mera populistiskt och visa på de fantastiska egenskaper filten har även för den oinvigde. Visa på den mönsterprakt som finns och inspirera till nya formgivningar framåt. Att få folk att få upp ögonen för filten igen, säger Pia.

Resultatet går nu att ta del av på Norrköpings stadsmuseum. I morgon, lördag, är det vernissage för utställningen som är tänkt som en vandringsutställning med Norrköping som första anhalt.

Artikelbild

| Yllefilten har bland annat använts för att värma människor i nöd.

– Det var Pia och Kristina som kontaktade oss och hade den här idén med en utställning om filtar och vi nappade på det. Vi tyckte det lät intressant och hade även en del filtar i vår samling som vi kan koppla till det här temat, säger Anne Wastesson Jonsson, intendent på Norrköpings stadsmuseum.

Förutom att bjuda besökarna på en liten historielektion och visa upp filtarnas fantastiska mönster och formgivningar, vill Pia och Kristina även att utställningen ska fungera som en tankeväckare.

– Det är viktigt att man tar tillvara på filtarna, vissa är värda en hel del och jag har hört flera som sagt att de slängt sina filtar. Det är så sorgligt, säger Pia.