Drömmen att bli arkitekt har funnits där ända sedan han var liten.

En dröm han nu är på god väg att uppfylla.

Den här våren tar nämligen Linus Fridén magisterexamen i just arkitektur på Konstfack i Stockholm.

Artikelbild

| Time Lapse. Så kallar Linus Fridén sitt examensarbete.

–  Jag har alltid varit intresserad av att teckna och hade mycket idéer redan från barnsben. Jag har alltid varit händig och tyckt om att pyssla. Redan när jag skulle välja till gymnasiet visste jag att det var arkitekt jag ville bli och så har jag fortsatt kämpa för den drömmen, säger han.

I och med att han tar examen får han också chansen att ställa ut på universitetets vårutställning.

En utställning som varje år lockar tusentals besökare.

– Det känns helt fantastiskt att få synas på vårutställningen. Det är ett av Sveriges största konstevent. Jag är väldigt tacksam för den möjligheten, säger Linus som kombinerar studier på Konstfack med studier på "The Glasgow School of Art" i Skottland.

Artikelbild

| Linus läser även på "The Glasgow School of Art" i Skottland.

I sitt examensarbete har Linus undersökt hur man ur en arkitektonisk vinkel kan hjälpa personer som är drabbade av årstidsbunden depression, SAD, med hjälp av ljussättning.

– Jag blev intresserad av årstidsbunden depression som fenomen. Det är något som är väldigt utbrett i nordliga länder.  Även om bara fem procent av befolkningen har diagnosen SAD, så brukar forskarna säga att det är runt 25-30 procent som har symptom av den typen av depression och det tycker jag är någonting som man inte pratar om så mycket. Man brukar prata om att det är dåligt väder och för lite sol och så vidare. Men just depressionen i sig är något vi inte lyfter fram idag. Så det var själva utgångspunkten till hela projektet.

Artikelbild

| Så här ser modellen ut i sin helhet.

Linus har intervjuat flera personer som är drabbade av SAD och även gjort workshops och tester och utifrån det sedan konstruerat en modell som ska inspirera och skapa kreativitet och lust.

Han har arbetat med skalmodeller i pappmaterial, glas, MDF och plexiglasbyggt och sedan byggt en artificiell sol som ska demonstrera dygnets ljusa timmar.

– Det är en väldigt avancerad sol som har en belysning som går från öst till väst men som också kan rotera för att visa årstiderna. I mitten av bordet har jag mina studier och då kan man i realtid se hur ljuset förändras och följa skuggbildningen. Allt är analogt, säger han.