Frank Sinatra Häromdagen (6 augusti) läste jag Peter Kristenssons utmärkta och lärorika krönika i Folkbladet om Folkparken i Norrköping.

När man runt om i landet säger ” Folkparken”, så menas egentligen Folkets park . I Norrköping går det däremot inte, för här är det två olika parker. Detta kan ställa till med en del problem för utsocknes besökare.

Det gjorde det för Frank Sinatra 1953, sägs det. Men det gjorde det inte alls, utan det är bara en långlivad skröna.

Frank Sinatra uppträdde den 30 maj 1953, först i Finspång och sedan i Norrköping. I Folkets park på bägge ställena. I Finspång kom endast några hundra besökare och den låga publiksiffran kom senare i pressen att rubriceras som Frank Sinatras skandalturné. I Norrköping uppmättes cirka 3 700 besökare. En inte alls så dålig publiksiffra .

Nu kom inte Frankie Boy i rätt tid till sitt uppträdande i Norrköpingsparken. Publiken blev otålig och det föranledde dåvarande Folkparkschefen Folke Wennström att försöka lugna publiken. Han gick upp på scenen, greppade mikrofonen, och sade att Sinatra förmodligen som så många andra, tagit fel på Folkparken och Folkets park, men vi har sänt ut en patrull till Folkparken för att leta rätt på honom. Med det beskedet lugnade sig publiken och Frank kom efter ytterligare en stund.

Sanningen bakom förseningen berättade inte Folke Wennström förrän vid sin pensionering, 1972. Den var att Frank hade varit kvar på hotellrummet på Standard Hotell och grälat med sin fru Ava Gardner. Han ville klara ut dispyterna med henne först innan han var beredd att åka upp till Folkets park. Därav förseningen.

Det var nästan synd att sanningen kom fram och förstörde historien om Frank Sinatras irrfärder i Norrköpings parker med snarlika namn och som många Norrköpingsbor i decennier trodde på. Och kanske än i dag.