Två musikaliska världar omfamnar varandra när tenoren Rickard Söderberg och Arja Saijonmaa möts på scenen i en klassisk julkonsert. Men de båda har en sak gemensamt: Ingen av dem har tidigare gjort någon julturné.

– Jag fick frågan om jag ville samarbeta med Rickard och det vill jag gärna. Han är en spännande och intressant artist – bombastisk och färgstark. Jag skrek ut: "Då måste vi göra något i stil med Freddy Mercery och Montserrat Caballés 'Barcelona'". Nu har vi fått ihop det. Nu gör vi en kul grej och en hel del sjunger vi tillsammans också, berättar sångerskan på telefon.

Arja Saijonmaa har hittills gett ut 40 egna cd-skivor – men aldrig någon julskiva. När julturnén drar igång släpper hon sitt livs första.

– Jag har alltid haft tanken vad kan jag bidra med för nytt, som Mikis Theodorakis världsmusik eller finsk tango på svenska. Jag har känt att det inte finns något att tillägga kring julen.

Men när hon – mitt under sommaren – fördjupade sig i julen ändrade hon uppfattning.

– Nu jag väldigt taggad inför min egen julskiva. Den är helt underbar. Jag har plockat de sånger som betyder mest för mig.

Vad betyder julen för dig?

– Den betyder gemenskap, en sinnenas fest med ljus, kryddor, färgstarka upplevelser. Jag är själv en väldig traditionalist, uppvuxen med gedigna traditioner som barn. Julen är ju vår barndom. Vi kommer tillbaka till hur det var och maten och prydnaderna ska vara desamma. För att bevara en bit av allt det vi hade hemma.

Hur går det att få till jul när du ska vara ute på turné?

– Jag ser mig som lyckligt lottad. Jag får frossa i ju från den 20 november då vi börjar repetera. Det är lyxigt att få sprida festlig julstämning. Egentligen är julens höjdpunkt förväntan inför vad som komma skall.

På skivan sjunger Arja Saijonmaa "Ave Maria", "O' Helga natt" (i samma tonart som Jussi Björling) och "Sylvias julvisa" med text av Zacharias Topelius.

– Den är en av de mest älskade julvisorna i Finlad och har en symbolisk betydelse för Finlands självständighet. Det passar bra med tanke på 100-årsjubileet för Finlands självständighetsdag nästa år. Jag vill gärna hylla mitt fosterland.

Rickard Söderberg medverkar som gästartist i låten The Prayer – men dessutom medverkar vännerna Jan Eliassson, som nu är FN.s näst högste chef, journalisten Brittmarie Mattsson och Jan Göransson från Norrköping som nu arbetar på på Svenska Filminstututet.

– De är min hemliga änglakör i "Härlig är jorden". Vi spelade in hos mig och jag blev helt tagen på sängen över deras entusiasm.

Vilken julsång är mest personlig för dig?

– "Sibelius julsång". Den är julsångernas julsång, hem, familjen och pappa för mig. Min pappa, som var tandläkare, cellist, jazzpianist och mycket musikalisk, spelade den alltid för mig på julen. Han nickade och sa: "Ja, ja, lilla Arja, detta är världens vackraste julvisa". Så var det varje år – tills han dog. För mig blev det världens vackraste julvisa.

Den är så nära förknippad med minnet av honom att hon har haft svårt att framföra den på scenen.

– När jag skulle sjunga den i Norge började jag gråta, erkänner hon.

Kanske kommer minnena ikapp även i De Geerhallen, men framför allt vill Arja Saijonmaa skapa en festlig och förväntansfull julstämning.

– Konserten ska vara en fest. Jag har dragit fram hela min garderob! Det blir många klädbyten och överraskande moment, säger Arja Saijonmaa.

Får publiken höra de låtar som du är mest förknippad med?

– Absolut. "Jag vill tacka livet" kommer med. Rickard är ju tenor och klassisk sångare, men älskar schlager, så han får sjunga min "Högt över havet".

Vem är egentligen störst schlagerdiva av er?

– Det är frågan, där får vi ha en liten tävling och jag lovar att jag har några överraskningar i bakfickan. Det ska nog falla på plats vem som är den största schlagerdivan.