Musik Stor vokaljazz när danska sångerskan Sinne Eeg med trio gästade Crescendo på onsdagskvällen. Men, det började lite segt, oengagerat och ljudmässigt smårisigt med ett-par-tre av Sinnes egna låtar. Lite så där lagom bluesiga och puttriga. Men visst, det kändes som om Lee Morgan, Horace Silver och Benny Golson lurade i kulissen.

Efter den uppvärmningen, så var det dags för mer högoktanig vokal jazz. I Sinnes och Mads Mathias ”Head over high heels” tände det till ordentligt. Denna funky blues gungade skönt och Sinne visade att hon till fullo behärskar att sjunga scatsång a la bebop. Sinne gör detta bättre än de flesta andra. Vi hörde också mycket fint basspel av Lennart Ginman samt bra tryck från trumslagaren Zoltan Csörsz. Just Ginmans basspel imponerade. Han var dessutom den som höll ihop trions insatser, en sorts primus motor. Han såg till att musiken hade riktning.

I ”Evil girl Blues” blev det rejält tung-gung och pianisten Jacob Christoffersen visade rikting och tempo. Han pumpade på och Sinne beskrev en ondsint kvinna så inlevelsefullt att man nästan blev rädd. Efter paus – i vanlig ordning – steg temperaturen ytterligare. Sinnes duosamarbete med pianisten Christoffersen i Cole Porters ”Anything goes” fick mig direkt på helspänn. Efter den smått ironiska och delvis nyskrivna (?) texten i Porters låt var det lätt att hänga med i Lennon – McCartneys ”Strawberry Fields” som togs lite tuffare tempo än originalet. Balladen ”Love Song”, återigen en av Sinnes egna, var så vacker att det nästan var smärtsamt och återigen märktes Ginmans betydelse för trions spel. Som om detta inte var nog fick vi höra Sinne och Ginman på duo i Billie Holiday underfundiga ”Comes Love”. Kanske konsertens absoluta höjdpunkt.

Artikelbild

Sinne Eeg har det där lilla extra som gör henne speciell. Det finns ett själsligt djup som gör att man lyssnar med både hjärta och själ. Rent sångtekniskt såsom frasering och harmoniskt saknar hon inget. Detta var Sinnes andra konsert på en dryg veckolång turné innan hon åker till USA för några konserter. Konserten spelades in av ett webb-baserat TV-bolag som just nu håller på att etablera sig. Fem konserter finns utlagda och ytterligare ett tiotal är under planering.