Det är runt middagstid på fredagen och vid ett och annat matstånd på Hagatorget har det redan bildats köer. Vikingakören AsaMal sjunger mjödens lov och besläktade drycker kommer säkerligen att intagas lite här och där senare under kvällen – Söderköpings gästabud är igång.

I Brunnsparken håller Hanna och Kajsa Nilsson till, de har sitt ansvarsområde här och det råder lite av lugnet före stormen.

– Jo, det känns som vi har kontroll på det här nu, vi är extra glada att vädret ser ut att bli bra, säger Kajsa Nilsson innan de fortsätter att arbeta med tältet.

Artikelbild

| Kajsa och Hanna Nilsson med flera förberedde i Brunnsparken inför kvällens eldshow och annat.

I kyrkparken börjar leden av besökare att tätna mellan marknadsstånden. Magikern Arkadia uppträder med trick och upptåg framför en stor mängd barn som dras in i och interagerar med föreställningen. 

Här finns också ett läger där vi ser några barn samt en kvinna sitta och pyssla under en uppslagen tältduk. Det visar sig att de tillhör "Göta rikes historiska förening" som är på plats.

– Vi är från Mjölby och har varit med här på Gästabudet i många år, säger Jannike Axelsson som sitter på en träbänk medan barnen Embla och Elliot håller till på några kohudar och verkar trivas alldeles utmärkt.

 – Vi brukar åka runt när det är liknande evenemang som till exempel i Medevi och Ekenäs slott.

Artikelbild

| Man kan hitta många märkliga ting på den medeltida marknaden.

När Folkbladet vandrar tillbaks via Hagatorget har en ny musikgrupp beväpnad med säckpipa, skalmeja, trumma och luta satt igång att spela medeltidsmusik. Det är Falska gäss som får till ett, får man väl säga, historiskt sväng.